Pasta de măceșe pe lângă gust bun, culoare plăcută și aspect cremos este și plină de beneficii asupra organismului.
Chiar dacă sunt supuse tratamentului termic, la câte vitamine au măceșele, tot își mai păstrează din proprietăți. Deci merită preparată cu tot efortul depus.
Ingrediente pentru rețeta de gem de măceșe, sau pastă de măceșe:
- 3 kg măceșe cântărite după curățare
- apă
- zeama de la o lămâie
- 1 kg de zahăr
Mod de preparare pentru rețeta de gem de măceșe, sau pastă de măceșe
Se culeg măceșe coapte, dar nu din cele moi, pentru că acelea și-au mai pierdut din proprietăți.
Măceșele se spală bine, în 2-3 ape, se scurg bine și cu ajutorul unui cuțit cu lamă ascuțită, li se îndepărtează capetele negre. Acest proces este cel mai laborios și necesită puțină răbdare, dar merită tot efortul.
După curățare se pun măceșele într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece care trebuie să acopere cam cu două degete linia măceșelor.
Se pune oala la foc mediu, până când începe apa să fiarbă, apoi se lasă 50 de minute la foc mic.
Se testează măceșele cu o furculiță dacă sunt pasabile și în funcție de acest aspect se mai fierb sau nu. De asemeni, dacă în timpul fierberii se evaporă apa, se mai poate adăuga.
Se lasă măceșele fierte să se tempereze apoi se pasează cu ajutorul unui blender și se trec prin sită deasă. Tare utilă pentru acest procedeu ar fi o mașină de separat roșiile de semințe. Dacă nu dispunem de aceasta trecem măceșele pasate printr-o sită deasă, chiar de două ori pentru a fi cât mai fină.
Dacă este groasă, se mai diluează cu o ceașcă de apă, apoi se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se fierbe pentru o oră, la foc mic spre mediu.
Citește și: Cum se prepară deliciosul gem de struguri
Gemul de măceșe se pune fierbinte în borcane sterilizate. Se închid ermetic borcanele, cu capacele din dotare și se țin în pături până se răcesc.
Este chiar deosebită această pastă de măceșe, mai ales servită la mic dejun pe felii de pâine tartinate cu unt, alături de un ceai cald!
Spor și poftă bună!
Cum se prepară deliciosul gem de struguri... Rețeta Magdus. Rețetă de vinete umplute și conservate în ulei de măsline...