Ficat de vită cu sos de ciuperci și mămăliguță. N-ai cum refuza așa combinație, iar dacă mai adăugăm și salată de sfeclă roșie, deliciul e garantat.
Publicat: Miercuri, 01 Noiembrie 2017, 09:15 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:32- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ficatul de vită, preprat la tigaie cu ceapă, cu puțin vin și puțin zahăr brun, e o adevărată nebunie-n farfurie. Iar acompaniat de un sos alb de ciuperci, mămăliguță și salată de sfeclă roșie va fi chiar demențial.
Ingrediente
- Pentru preparare ficat:
- 2 kg ficat de vită
- sare
- piper
- 1-2 linguri zahăr brun
- 2-3 cepe albe
- 250 ml vin roșu
- 200 ml ulei
- un cub de unt
- Pentru sosul de ciuperci:
- 500 g mixt de ciuperci
- 1 ceapă
- 4-5 căței de usturoi
- 150 g unt
- 250 ml smântână de gătit
- sare
- piper
- Pentru mămăliguță:
- 1 l apă
- 350 g mălai
- sare
- 1 cub de unt
- parmezan ras
- Pentru salata de sfeclă roșie:
- 500 g sfeclă roșie, fiartă
- sare
- oțet
- ulei de măsline
Mod de preparare ficat de vită cu sos de ciuperci și mămăliguță
Preparare ficat de vită
Ficatul de vită se taie în cuburi mari și se trage la tigaie în ulei încins, învârtindu-l pe toate părțile. Se presară peste ficat și puțin zahăr brun. Când este bine rumenit, se adaugă ceapa tocată julien și se continuă prepararea, amestecând intens îngredientele. Ficatul se stropește din cân în când cu vin. Spre final de preparare se asezonează cu sare și piper și zahăr, după gust. Ficatul de vită se păstrează acoperit până în momentul servirii.
Preparare sos de ciuperci
Se curăță ciupercile și se toacă mai mărunt. Ceapa curățată se toacă julien și se trage în unt până devine sticloasă, apoi se adaugă ciupercile și usturoiul strivit. Se lasă să fiarbă până când ciupercile sunt bine pătrunse, apoi se adaugă smântâna, sare și piper. Sosul obținut se trece prin blender pentru a deveni fin.
Preparare mămăliguță
Se pune un vas cu apa la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere se adaugă 1 lingură de sare și se amestecă până aceasta se dizolvă. Se adaugă mălaiul în plăaie și se amestecă continuu, până când mămăliguța este bine fiartă. La final se adaugă un cub de unt și parmezanul.
Preparare salată de sfeclă roșie
Sfecla roșie, fiartă în prealabil și curățată se toacă în fâșii subțiri. Se prepară un dressing din oțet, ulei de măsline, sare și piper, după gust. Cu acest dressing se stropește sfecla roșie, până se obține gustul dorit.
Când toate preparatele sunt gata, se servesc calde, pe aceeași farfurie.