Orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui. Reţetă din copilărie
Cu dor de copilărie și-ale ei deserturi simple și mult îndrăgite, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 23 Octombrie 2020, 10:57 | Actualizat: Miercuri, 18 August 2021, 13:01Dintre darurile colorate și parfumate ale toamnei, gutuile sunt la loc de cinste și înnobilează gustul diverselor preparate dulci sau sărate, pentru gusturile toate.
Și pentru că deja intrăm în weekend, deserturile sunt cele care dau gust celor două zile de odihnă, iar dacă mai sunt și cu iz de copilărie ne inundă și de nostalgie.
Orezul cu lapte din rețeta de azi, se combină perfect cu dulceața de gutui proaspăt preparată, aromată și frumos colorată.
Ingrediente pentru Rețeta de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui:
-
Pentru preparare orez cu lapte:
- 200 gr orez cu bob rotund
- 1 l lapte
- 1/2 linguriță sare
- 150 gr zahăr
- esența preferată
-
Pentru dulceața de gutui:
- 1 kg gutui curățate și tocate cuburi
- 1 kg zahăr
- 200 ml apă
- zeama de la o lămâie
- scorțișoară, opțional
Mod de preparare pentru Rețeta de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui
Preparare orez cu lapte.
Înainte de a prepara orezul cu lapte, Vlăduț ne oferă câteva sfaturi importante și anume:
- trebuie să alegem un orez cu bob rotund pentru a se hidrata frumos în timpul tratamentului termic;
- nu trebuie să mai fierbem orezul mai întâi în puțină apă, pentru a înflori, cum eram obișnuiți, ci fierbem orezul direct în lapte pentru a nu-i diminua gustul.
Orezul care se găsește acum pe piețe fierbe mult mai rapid și se hidratează mai mult decât orezul pe care îl știam odată și care necesita apă pentru a înflori.
Așadar, spălăm bine orezul, îl scurgem și îl punem la fiert direct în lapte. Adăugăm și sarea și lăsăm orezul cu lapte să fiarbă la foc mic până absoarbe tot laptele. Spre final, adăugăm zahărul și esența dorită. Amestecăm ușor după adăugarea zahărului și mai lăsăm orezul cu lapte să fiarbă 5-6 minute, după care stingem focul, acoperim vasul cu orez și îl lăsăm așa 10 minute, timp în care bobul de orez se mai hidratează puțin.
Porționăm deliciosul orez cu lapte în cupe, sau în boluri.
Preparare dulceață de gutui.
Începem prin a prepara siropul pentru dulceață prin fierberea zahărului cu apă și zeama de la 1/2 lămâie.
Între timp, pregătim gutuile.
Spălăm bine gutuile, le curățăm de coajă, le tăiem în sferturi și le îndepărtăm cotoarele.
Nu aruncăm cotoarele și nici coaja, preparăm cu ele o minunată Peltea de gutui.
Tăiem gutuile în cuburi aproximativ egale și le stropim cu zeamă de lămâie.
Le adăugăm în sirop când acesta trece testului picăturii pe farfuria rece.
Vedeți AICI cum se face testul pentru consistența siropului pentru dulceață!
Fierbem dulceața de gutui la foc mic spre mediu aproximativ 30 de minute, nu mai mult
Apoi servim deliciosul orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui și, opțional, presărat cu scorțișoară.
Să vă fie de folos!