Nu trebuie să aruncați cojile și cotoarele gutuilor atunci când pregătiți deliciosul gem de gutui, sau delicioasa dulceață de gutui, ci puteți pregăti din ele o aromată și frumos colorată peltea de gutui.
Ingrediente pentru Peltea de gutui
- 3 kg gutui(coji și cotoare)
- 1 kg mere(cu coajă roșie)
- 3 kg zahăr
- 2 batoane scorțișoară
- 4 L apă
- 1 lămâie
Mod de preparare Peltea de gutui
Spălăm bine gutuile cu buretele de vase, partea abrazivă, pentru a îndeparta definitiv puful de pe ele.
Le curățăm coaja și o păstrăm, de asemeni cotoarele și semințele.
Pulpa o folosim la dulceață și gem.
Spălăm bine merele și le tăiem în sferturi.
Punem într-un vas încăpător merele, coaja și cotoarele de la gutui și completăm cu apă cât să fie bine acoperite.
Punem vasul pe foc și fierbem ingredientele până când încep să se paseze.
Strecurăm, apoi lichidul, printrun tifon în care presăm și pastrea solidă a ingredientelor să nu se piardă prea mult din ele.
Măsurăm lichidul și completăm cu zahăr în proporție de 1:1.
Apoi punem vasul cu lichid și zahăr la foc încet, adăugăm și 2 batoane de scorțisoară, zeama de la o lămâie și-l fierbem aproximativ 3-4 ore, până devine gelatinos.
Nu uităm să amestecăm din când în când în vas și să înlăturăm spuma care se mai formează.
Punem pelteaua fierbinte în borcanele sterilizate, le înfiletăm capacele, apoi le acoperim în pături și le lăsăm să se răcească în voie
Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit. Una dintre cele mai de efect prăjituri cu gem de prune!... Cum faci cei mai buni gogoșari, fără fierbere și fără conservanți! E cea mai simplă rețetă! ...