Rețeta măicuțelor: cozonac făcut ca la mănăstire
Paste 2019. Iata cum poti prepara cel mai gustos cozonac de Paste. Reteta este una traditionala, identica celei folosote de maicute la manastiri.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Joi, 25 Aprilie 2019, 15:23 | Actualizat: Miercuri, 07 Aprilie 2021, 22:51Paște 2019. Iată cum poți prepara cel mai gustos cozonac de Paște. Rețeta este una tradițională, identică celei folosote de măicuțe la mănăstiri.
Cozonacul este o pâine îndulcită, care reprezintă bucuria sărbătorii: „Această bucurie a sărbătorii, chiar şi alimentară, este binecuvântată de Dumnezeu. Însăşi Dumnezeu foloseşte ca simbol pentru unirea sa cu noi în împărăţie termenul de nuntă. Ori este cunoscut că la nunţi sunt cele mai înbelşugate mese", părintele Eugen Tănăsescu.
Ingrediente pentru rețeta cozonac tradițional. Cozonac cu cacao și nucă:
– 2 kg făină
– 9 ouă
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahăr
– esență de vanilie și portocale
– 5 g sare
– coajă de la o lămîie
– 100 g ulei
– umplutură de cacao și nuca
Mod de preparare pentru rețeta cozonac tradițional. Cozonac cu cacao și nucă:
Etapa 1: Se prepară maiaua din circa 3 linguri făină care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte și se bate până devine o pastă moale că o alifie.
Etapa 2: Peste acest amestec se sfarmă drojdia și se pune la crescut la loc cald ferit de curenți de aer rece.
Etapa 3: Între timp, se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făină, se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi untul topit, coajă de lămâie și portocală.
Etapa 4: Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt; La frământat se ung mâinile cu ulei și se continuă framintarea pînă când coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare ci mai mult moale. Dacă e virtos, se mai adaugă ulei și se continuă framantatul.
Etapa 5: Aluat se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească . Cînd coca a crescut bine, se iau pe rind bucăți, se întind puțin, se presară umplutură și apoi se rulează, după care se pune in tavi de cozonac lungi și înalte, pregătite cu hârtie înalta unsă cu unt.
Etapa 6: Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei că o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu trebuie să dureze mai mult de 60 de minute.
Pofta buna!