Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească
Preparatele moldovenești sunt printre cele mai cunoscute și apreciate din țară, o dovadă fiind și această rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească, despre care toată lumea știe că este pe cât de ușoară, pe atât de delicioasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 06 Octombrie 2020, 12:32 | Actualizat: Marti, 06 Octombrie 2020, 14:32- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Robert Candoi, un concurent fidel al emisiunii „Chefi la cuțite”, care nu a ratat niciun sezon pentru a participa, dar niciodată nu a reușit să ajungă în etapa următoare din competiție, a preparat de data aceasta o rețetă de desert tradițional moldovenesc cu care a sperat să obțină cel puțin două cuțite.
Iată ce ingrediente a folosit pentru a prepara Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească:
-
Pentru blat:
- 800 gr brânză dulce
- 5 ouă
- 200 gr mălai
- 100 gr făină
- 200 gr zahăr
- 100 gr fructe congelate
- 1 păstaie de vanilie
- 1 linguriță praf de copt
- 4 căpșuni
-
Pentru caramel:
- 250 gr zahăr
- 150 gr unt
- 50 ml coniac
- 400 gr smântână pentru frișcă
- flori și frunze de mentă pentru decor
Mod de preparare pentru Rețetă de alivancă dulce sau alivancă moldovenească
Se prepară blatul de alivancă moldovenească.
Se pun într-un vas, la foc încet, laptele cu untul și praful de sare.
Când untul se topește și lichidul atinge punctul de fierbere se adaugă mălaiul, în ploaie și se amestecă cu telul pe foc, pentru 3 minute. Apoi se stinge focul, se adaugăvanilie și se lasă compoziția la răcit.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat cu zahărul până se obține o bezea fermă. Gălbenușurile se amestecă cu brânza de vaci și fructele congelate.
Când compoziția de mălai s-a răcit se amestecă cu compoziția de brânză dulce și gălbenușuri. Apoi se încorporează făina amestecată cu praful de copt. La final se adaugă albușurile bătute și se amestecă ușor pentru omogenizare.
Aluatul pentru alivancă dulce, sau alivancă moldovenească se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, până devine rumenă la suprafață și trece testul scobitorii.
Între timp, se prepară glazura de caramel.
Se caramelizează zahărul, se adaugă untul și coniacul, iar la final, smântâna. Se amestecă intens până se obține o compoziție densă și cremoasă.
Glazura de caramel se întinde peste blatul de alivancă răcit.
Se porționează și se servește decorată cu mentă, flori comestibile și căpșuni.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!