Rețetă de Cozonac cu stafide şi rahat şi Rețetă de cozonac dietetic
Chef Munti, bucătarul de la Star Matinal, a preparat în cadrul îndrăgitului matinal, două rețete delicioase de cozonac: o rețetă de cozonac cu stafide și rahat și o rețetă de cozonac dietetic
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 17 Aprilie 2020, 11:58 | Actualizat: Sambata, 21 Noiembrie 2020, 19:02Foarte interesantă este rețeta de cozonac dietetic, pentru că a înlocuit zahărul cu îndulcitori naturali, dar și laptele cu lapte de soia, iar făina clasică cu făină cu aport scăzut de glucide.
Ingrediente pentru Rețeta de Cozonac cu stafide și rahat:
- 1 kg făină albă
- 6 gălbenușuri
- 18 gr sare
- 300 gr zahăr
- 500 ml lapte
- 1 lămâie
- 1 portocală
- 1 esență de vanilie
- 14 gr drojdie uscată
- 90 ml ulei
- 1 ou pentru uns
- 100 gr alune nesărate
- Pentru umplutură:
- 150 ml lapte
- 100 gr zahăr
- 300 gr ciocolată amăruie
- 300 gr nucă
- 200 gr stafide
- 200 gr rahat
Ingrediente pentru Rețeta de cozonac dietetic:
- 1 kg făină albă cu aport dietetic scăzut
- 6 gălbenușuri
- 18 gr sare
- 120 gr extract de stevia
- 500 ml lapte de soia
- 1 lămâie
- 1 portocală
- 1 esență de vanilie
- 14 gr drojdie uscată
- 90 ml ulei de cocos
- 1 ou pentru uns
- 100 gr alune nesărate
- Pentru umplutură:
- 150 ml lapte de soia
- 50 gr xilitol
- 300 gr ciocolată dietetică
- 300 gr nucă
- 200 gr stafide
- 200 gr rahat
Mod de preparare pentru Rețeta de Cozonac cu stafide și rahat
Pentru rețeta de cozonac cu stafide și rahat, mai întâi se cerne făina într-un vas încăpător și se face o adâncitură la mijlocul ei.
Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi o lingură de făină. Se omogenizează compoziția și se pune în adâncitura din făină.Se acoperă vasul și se lasă la loc cald până se dezvoltă drojdia
Se freacă gălbenuşurile cu puțină sare și zahărul, iar când devin spumoase, se adaugă peste drojdia dospită. Se toarnă, treptat și laptele cald, se adaugă esența, coaja de citrice, răzuită și se amestecă bine toate, încorporând și făina.
Pe aceeași temăSe frământă aluatul, iar la final se adaugă și uleiul. Se acoperă aluatul și se lasă la crescut, la loc cald, aproximativ o oră.
Pentru umplutură, se fierbe laptele cu zahărul și se toarnă fierbinte peste nuca măcinată, amestecată cu ciocolata răzuită. Se amestecă bine și se lasă să se hidratezebine nuca, apoi se adaugă stafidele hidratate în puțină apă caldă.
Cu această compoziție se umple aluatul de cozonac și se adaugă și rahatul tăiat în cuburi mici.
Cozonacul se mai lasă la crescut în tavă, aproximativ 30 de minute.
Pe aceeași temăPentru cozonacul dietetic se procedează în același mod ca și la cozonacul clasic, înlocuind laptele cu lapte de soia, zahărul cu îndulcitorul din stevia și uleiul cu ulei de cocos.
În același mod se pregătește și umplutura substituind ingredientele menționate.
Cozonacii se ung cu ou bătut și se presară cu alune coapte și măcinate.
Se coc la 170 de grade pentru 40-45 minute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Cozonacul dietetic nu va crește la fel de mult ca cel clasic, dar gustul va fi deosebit.
Spor şi poftă bună!