Rețetă de tort Doboș. Rețeta celui mai îndrăgit tort din bucătăria ungurească
Rețeta de tort Doboș este rețeta celui mai îndrăgit tort din bucătăria ungurească, apreciat în întreaga lume.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Ianuarie 2021, 08:51 | Actualizat: Joi, 07 Ianuarie 2021, 09:45Acest minunat tort Doboș este un tort savuros și foarte spornic ce merită preparat pentru ocazii speciale: aniversări, zile onomastice, sărbători, etc.
Tortul Doboș are foi subțiri de pandișpan umplute cu o cremă consistentă de unt cu cacao și ciocolată.
Rețeta acestui tort a fost inventată de patiserul maghiar Jozsef Doboș, de unde și denumirea.
Ingrediente pentru rețetă de tort Doboș:
-
Ingrediente pentru 5 foi de pandișpan:
- 8 ouă
- 200 gr zahăr
- 50 gr unt topit sau 40 ml ulei
- 200 gr făină
- 1 praf sare
-
Ingrediente pentru crema de unt cu cacao și ciocolată:
- 4 ouă
- 200 gr zahăr pudră
- 300 gr ciocolată amăruie
- 300 gr unt
- 30 gr cacao
- 1 linguriță rom, sau esență de rom
- Ingrediente pentru caramel:
- 150 gr zahăr tos
- 30 ml apă
- 1 lingură oțet
- Pentru decor
- 50 gr fulgi de migdale
Mod de preparare pentru rețeta de tort Doboș
Preparare blaturi de pandișpan
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu un praf de sare până când devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până când rezultă o bezea fermă și sticloasă. Gălbenușurile le amestecăm ușor cu untul topit și răcit, sau cu uleiul, dacă optăm pentru acesta și le încorporăm în bezea. Apoi încorporăm, treptat, făina.
Împărțim compoziția în 5 părți egale.
Coacem 5 blaturi de pandișpan în forme de tort cu diametrul de 24 cm, tapetate cu hârtie de copt, pentru aproximativ 8-10 minute fiecare. Le lăsăm să se răcească complet.
Preparăm crema de unt cu cacao și ciocolată
Punem în bolul mixerului zahărul cu ouăle și un praf de sare și le mixăm până devin spumoase. Fierbem compoziția la bain marie, amestecând continuu până începe să se îngroașe. Stingem focul și adăugăm ciocolata topită și romul. Amestecăm intens până se omogenizează compoziția și o lăsăm la răcit.
Între timp, mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei cu cacaua, până devine spumos.
Încorporăm, treptat, crema de unt cu cacao în crema de ciocolată și o dăm la frigider pentru 10 de minute să devină ușor fermă, atât cât să putem lucra cu ea, dar nu foarte fermă.
Asamblăm tortul Doboș
Dăm deoparte cea mai reușită foaie de pandișpan pentru decor. Dăm deoparte și câteva linguri de cremă.
Așezăm pe patou prima foaie de pandișpan și o ungem cu cremă, apoi așezăm a doua foaie, iar cremă și tot așa, ultimul strat va fi de cremă.
Dăm tortul la frigider pentru câteva minute, până pregătim foaia de decor.
Pe aceeași temăPregătim caramelul.
Punem într-un vas, la foc mic, zahărul împreună cu apa și oțetul. Lăsăm să fiarbă până scade și rezultă un sirop consistent de culoarea chihlimbarului. Întindem imediat caramelul pe suprafață foii de pandișpan păstrate.
Feliem foaia rapid în triunghiuri, cu un cuțit trecut de fiecare dată prin unt.
Lăsăm caramelul să se întărească pe feliile de pandișpan.
Din crema oprită creăm niște aveline deasupra tortului, pe marginicu ajutorul unui posh cu dui stelat. Creăm atâtea aveline câte felii de tort avem. Peste aceste aveline așezăm feliile de pandișpan cu caramel, înclinate, sub formă de evantai.
Decorăm tortul pe margini cu fulgi de migdale ușor trași la tigaie.
Spor la preparat rețeta de tort Doboș și poftă bună la savurat!