Rețetă foarte gustoasă de scoici cu șalau și diverse sosuri
Andrei Băiceanu, de meserie bucătar, i-a surprins pe cei trei chefi în a șasea ediție din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, de la Antena 1 cu un preparat delicios, o rețetă foarte gustoasă de scoici cu șalau și diverse sosuri, dar și o poveste de viață de-a dreptul impresionantă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 17 Septembrie 2020, 11:17 | Actualizat: Joi, 17 Septembrie 2020, 11:56Andrei Băiceanu, de meserie bucătar, i-a surprins pe cei trei chefi în a șasea ediție din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, de la Antena 1 cu un preparat delicios, o rețetă foarte gustoasă de scoici cu șalau și diverse sosuri, dar și o poveste de viață de-a dreptul impresionantă.
Rețetă foarte gustoasă de scoici cu șalau și sos roșu - Ingrediente:
- 800 gr scoici
- 1 kg file de șalău
- 500 gr roșii pasate
- 200 gr ceapă albă
- 100 gr usturoi
- 30 gr oregano fresh
- 10 gr busuioc fresh
- 10 gr cimbru fresh
- 2 buc. chilli roșu
- 300 ml vin alb
- 200 gr chard roșu
- Sare și piper negru, boabe
- 20 gr zahăr
- 200 gr mangold
- ulei floarea soarelui
- 250 gr unt 82%
- 100 gr pătrunjel
- 1 l apă plată
- 2 buc. țelin, rădăcină
Rețetă foarte gustoasă de scoici cu șalau și sos roșu - Preparare
Pentru sosul roșu, mai întâi se trage la tigaie ceapa cu usturoiul, în puțin ulei, apoi se adaugă oregano, busuioc, cimbru, vin alb, piper, sare, zahăr, roșii pasate și apă. După ce fierb bine toate, se pasează prin blender, apoi sosul rezultat se trece prin sita fină, după care prin ciorap.
Șalăul se separă de piele, se pune pentru 20 de minute in apă cu sare, se clătește, se rulează în cling film și se pune la frigider pentru 20 de minute. Se portionează și se trage la tigaie.
Între timp, se prepară și un sos de pătrunjel. Se călește pătrunjelul în ulei încins pentru 5-7 minute la foc mic, apoi se lasă la infuzat, acoperit, aproximativ 40 de minute. Se pasează și se trece prin sită.
Pe aceeași temăȚelina se coace pe pat de sare, pentru aproximativ 40 de minute, apoi se curăță și se feliază rotund.
Pentru blanched chard, se pune la foc mic, puțină apă cu untul topit , se adaugă frunzele de chard și se blanșează aproximativ 10 secunde, după care se scot.
Pentru crispy mangold, se încinge puțin ulei, se pune frunza de mangold, se lasă aproximativ 5 secunde, se scoate și se lasă la uscat.
Scoicile se trag la tigaia wok cu puțin ulei, acoperite cu capac, pentru 2-3 minute, după care se adaugă vin alb și se lasă la înăbușit.
După ce sunt toate preparate, se vor așeza armonios pe farfurii.