Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară
E vară, e cald și este sezonul roșiilor bine coapte, dar parcă ne-am săturat de clasica salată de roșii cu castraveți, așa că vom încerca rețeta italiană Panzanella, cea mai simplă salată de vară pe bază de crutoane aromate și roșii bine coapte.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 08 Iulie 2020, 08:12 | Actualizat: Miercuri, 08 Iulie 2020, 08:53- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rețeta de salată Panzanella, tradițională din bucătăria toscană, a fost preparată cu scopul de a refolosi pâinea învechită care era înmuiată în apă cu oțet de vin, apoi amestecată cu ierburi și legume.
Rețeta toscană, străveche, de panzanella conținea doar pâine, castraveți, ceapă, ulei, oțet, sare și busuioc. Painea veche, tăiată în cuburi, era rehidratată într-un amestec de apă cu oțet de vin, apoi presărată cu ierburi uscate și amestecată în salată. Roșiile au fost introduse în panzanella abia dupa anii 1600 – 1700, când acestea au fost aduse din America. În prezent roșiile sunt de fapt ingredientul de bază în salata panzanella, cu toate că în anumite regiuni castravetele este de bază. Rețetele de panzanella au evoluat de-a lungul timpului, singurul element semnificativ din vechea rețetă tradițională a rămas pâinea veche.
Pe aceeași temăSe spune că în anul 1865, Regelui Vittorio Emanuelle i-a fost oferită o panzanella nobilă, cu busuioc, pâine și roșii, culorile ingredientelor reprezentând culorile drapelului italian.
Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară - Ingrediente:
- 1/2 pâine ciabatta, mai veche
- 500 g roșii cherry, multicolore
- sare și piper
- 1 ceapă roșie
- 50 ml oțet + 200 ml apă
- ulei de măsline extra virgin
- verdețuri uscate
- frunze de busuioc proaspăt
Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară - Preparare
Se taie pâinea în cuburi și se stropesc cuburile cu apă amestecată cu oțet. Nu le vom îmbiba în lichid, doar le stropim, pentru că se vor mai hidrata și de la roșiile zemoase. Dacă avem ierburi uscate, de preferință oregano, le presărăm peste cuburile de pâine.
Tăiem roșiile în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea acestora.
Curățăm ceapa și o tăiem julien. Este preferată ceapa roșie, pentru gust, dar și culoare, dar se poate pune și ceapă galbenă/albă.
Amestecăm roșiile cu ceapa și câteva frunze de busuios, presărăm sare și piper și adăugăm puțin ulei de măzline, extravirgin.
La final adăugăm crutoanele de pâine, le amestecăm bine printre ingrediente și lăsăm salata la rece 10-15 minute, pentru a se întrepătrunde aromele, dar și pentru că este mai bună rece, pe timp de vară caniculară.
V-am prezentat cea mai simplă variantă de salată panzanella, însă se pot adăuga mult mai multe ingrediente cum ar fi: castraveți, măsline, ardei, salată verde, capere, chiar și diverse sortimente de pește, important este să menținem elementele de bază: pâinea uscată și roșiile.
Spor și poftă bună să aveți!