Desert inedit: Tarta cu ricotta
Incearca o tarta italiana cu branza ricotta (un fel de urda italieneasca mai proaspata si mai dulce) si un strat subtire de aluat de cozonac.
Publicat: Duminica, 13 Noiembrie 2011, 00:00 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 17:36Ingrediente:
PENTRU ALUAT
- 300g de faina;
- 150g de zahar;
- 150g de unt, taiat cubulete (la temperatura camerei);
- 1 ou si 1 galbenus;
- 1 lingurita extract de vanilie (sau semintele de la 1 pastaie de vanilie);
- 1 praf de sare.
PENTRU UMPLUTURA
- 2 oua, albusul separat de galbenus;
- 350g de ricotta, scursa bine intr-o sita;
- 50ml de smantana dulce;
- 3 linguri de faina;
- 100g de zahar;
- 3 linguri de rom;
- 50g de stafide, inmuiate in apa calduta apoi scurse;
- 60g seminte de pin;
- coaja rasa de la 1 lamaie (bio, de preferat)
- 1 lingurita de scortisoara macinata.
PENTRU FINISARE
- 1 albus;
- 1 lingurita de smantana dulce;
- zahar pudra;
Mod de preparare:
1. Se pune faina pe suprafata de lucru si se face o gaura in mijloc, in care se toarna celelalte ingrediente. Se amesteca putin cu o furculita, apoi se incorporeaza faina. Se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se formeaza o bila care se aplatizeaza usor, se inveleste in folie de plastic si se da la frigider o ora.
2. Intr-un bol, se freaca ricotta cu faina, zaharul, smantana dulce si galbenusurile, apoi se incorporeaza romul, stafidele, semintele de pin, coaja de lamaie si scortisoara. Albusurile se bat spuma, apoi se incorporeaza in amestecul de branza, delicat, cu o spatula (ca sa nu piarda din volum).
3. Se incinge cuptorul la 190° C/gaz 5. Se unge cu unt si se presara cu faina o forma de tarta (de preferat cu fundul detasabil). Se ia o treime din aluat si se pune deoparte. Restul se intinde cu un sucitor sub forma de disc (cu o grosime de ½ cm). Se pune in forma, se indeparteaza excesul de pe margini si se inteapa in cateva locuri cu o furculita. Se umple cu crema branza, care se niveleaza cu o spatula.
4. Restul aluatului se intinde sub forma de disc si se pune deasupra, presand bine marginile. Se gaureste de cateva ori cu un cutit ascutit (ca sa nu se umfle in cuptor). Intr-un bol mic, se bat albusul si smantana dulce. Cu o pensula, se intinde amestecul pe toata suprafata tartei. Se da la cuptor 35-40 de minute sau pana devine galben-aurie deasupra. Se scoate din forma doar dupa ce s-a racit. Se presara cu zahar pudra (ca sa obtii modelul cu patratele, se formeaza un grilaj din sfoara de bucatarie pusa peste tarta. Se presara zahar pudra din abundenta, apoi se indeparteaza sfoara cu grija).
Citeste si alte retete pe Good Food!