Rețeta de cozonac din bucătaria Mirelei Vaida. Vedeta a venit în ajutorul celor care pregătesc masa de Paște
Mirela Vaida le-a prezentat fanilor rețeta de cozonac moldovenesc pe care o știe de la mama ei.
Publicat: Joi, 29 Aprilie 2021, 12:30 | Actualizat: Luni, 20 Decembrie 2021, 10:38- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mirela Vaida s-a filmat în timp ce a pregătit cozonacul pentru Paște, prezentându-le fanilor săi modul de preparare și ingredientele pe care le utilizează. Îndrăgita prezentatoare de la Acces Direct a gătit a dezvăluit secretele pregătirii cozonacului moldovenesc, pe care le cunoaște de la mama ei.
Pe aceeași temăCe ingrediente folosește Mirela Vaida pentru a prepara cozonacul moldovenesc
Vedeta a precizat că pentru aluatul cozonacului are nevoie de: 2 kg de făină albă, apă minerală, sare, zahăr, drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte cald, un pic de unt gras şi smântână grasă, coaja de la o lămâie dată pe răzătoare, esenţe, 6 ouă, lapte cald.
Pe aceeași temăMirela Vaida explică modul de preparare al cozonacului moldovenesc
,În primul rând o să presor sarea peste făină, după care o să pun zahărul în cuibuşor. Apoi punem drojdia dizolvată în lăptic cald şi amestecăm. Să ştiţi că eu nu am cantităţi, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac reţete profesionale, le fac aşa după mintea mea. O să pun acum untul, tăiat cubuleţe. Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făina şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână grasă. Amestesc şi după aceea va trebui să pun oău. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă.
Pe aceeași temăMama, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun șase ouă. Trei ouă pe kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca.
Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit și ne apucăm de umplutură”, a spus Mirela Vaida.
Mirela Vaida a avut ajutoare de nădejde în bucătărie, pentru că cei trei copii ai săi și-au spus părerea despre gustul aluatului, dându-I aprobarea mamei lor.
Ingrediente umplutură pentru cozonacul moldovenesc
Mirela Vaida a prezentat și ingredientele și modul de preparare al umpluturii. Astfel, pentru umplutura cozonacului moldovenesc, Mirela Vaida a avut nevoie de: rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră, 1 kg de miez de nucă, zahăr, cacao, lapte, esenţe, stafide.
Pe aceeași temăMod de preparare umplutură pentru cozonac moldovenesc
,,Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, învârtim, până se omogenizează. E de-a dreptul delicious să mănânci dintr-un cozonac cu cât mai multă umplutură. Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze toată compoziția, pentur că oricum trebuie să așteptăm să mai dospească aluatul. După ce a crescut aluatul iau o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.