Reteta zilei: Ghiveci cu calamar crocant
Calamarul crocant de sine statator este ideal pe post de aperitiv sau gustare. Pregateste un bol de maioneza cu lamaie din belsug alaturi, in care sa il poti inmuia.
Publicat: Marti, 04 Octombrie 2011, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 14:50800g de tuburi de calamar curatate si preparate
150g de faina simpla
1 lingura de piper cayenne sau praf de chilli
ulei de floarea-soarelui, pentru prajit
Pentru ghiveci (caponata):
1 vanata mare
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa, taiata bucati
3 tulpini de celery (vezi pag. 17), feliate
250g de rosii cireasa
3 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingurita de zahar pudra
1 lingura de otet balsamic
150g de masline verzi, fara samburi
30g de capere, clatite in prealabil, daca sunt prea sarate
o mana de frunze de busuioc, tocate
Mod de preparare:
1. Pentru ghiveci, vanata se taie in cubulete de dimensiuni egale: se taie mai intai pe lung, in felii cu o grosime de aprox. 1cm, apoi in fasii lungi de aproximativ aceeasi dimensiune, dupa care se taie cubulete.
2. Se incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare pentru soté. Se caleste ceapa 3-4 minute pana incepe sa se inmoaie, se adauga cubuletele de vanata si se lasa 8-10 minute pana ce se rumenesc si se inmoaie. Se scot intr-o strecuratoare, deasupra unui castron.
3. Se rastoarna restul de ulei scurs din vinete si ceapa inapoi in tigaie si se reimprospateaza cu un pic de ulei nou. Se prajesc impreuna celery, rosiile si usturoiul zdrobit. Se adauga zaharul si otetul si se lasa 3-4 minute pana ce rosiile incep sa lase zeama.
4. Se rastoarna vanata si ceapa inapoi in tigaie, peste celelalte ingrediente. Se presara cu masline, capere si busuioc, apoi se amesteca bine. Se lasa 5 minute pana ce incep sa fiarba si se asezoneaza dupa gust. Se reduce flacara, se stropesc cu restul de ulei si se dau deoparte.
5. Prepara calamarul in stilul tau: 1 Se asaza tubul de calamar pe blatul de lucru. Cu un cutit lung si subtire se taie cu grija, de-a lungul unei laturi. 2 Se desface si se curata de resturile de membrana ramase. 3 Cu varful cutitului se cresteaza carnea, avand grija sa nu tai prea in adancime. 4 Se taie calamarul crestat in triunghiuri mari, gata sa fie date prin faina si prajite.
6. Chiar inainte de a termina caponata, se rastoarna calamarul intr-un bol. Se cern faina si piperul cayenne deasupra calamarului, apoi se amesteca si se asezoneaza cu sare. Se rastoarna calamarul in sita si se scutura bine de excesul de faina.
7. Se toarna suficient ulei de floarea-soarelui intr-o tigaie mare, pana formeaza un strat de aprox. 1cm adancime. Se incinge uleiul pana sfaraie. Se prajesc calamarii in transe de 2-3 minute pe fiecare parte pana se rumenesc si devin crocanti. Cand sunt gata, cu un cleste lung se scot pe o farfurie tapetata cu un prosop de bucatarie. Acum sunt gata pentru a fi serviti.
8. ARANJEAZA PLATOUL PRECUM PROFESIONISTII 1 Se rastoarna caponata in interiorul unei forme mari de metal, fara fund, de 10cm diametru, asezata pe mijlocul unei farfurii de servit, de marime potrivita. 2 Cu ajutorul unei linguri, se preseaza usor caponata si se niveleaza varful gramezii. 3 Se ridica inelul de metal, avand grija sa se pastreze forma de cilindru. 4 Se asaza 5 sau 6 bucati de calamar de jur imprejurul cilindrului, sub forma de petale, si se serveste imediat.
Citeste si alte retete interesante numai pe Good Food!