Antena

Reteta zilei: Ghiveci cu calamar crocant

Calamarul crocant de sine statator este ideal pe post de aperitiv sau gustare. Pregateste un bol de maioneza cu lamaie din belsug alaturi, in care sa il poti inmuia.

Publicat: Marti, 04 Octombrie 2011, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 14:50
Galerie de imagini
Calamarul crocant de sine statator este ideal pe post de aperitiv sau gustare. Pregateste un bol de maioneza cu lamaie din belsug alaturi, in care sa il poti inmuia.
Ingrediente

800g de tuburi de calamar curatate si preparate
150g de faina simpla
1 lingura de piper cayenne sau praf de chilli
ulei de floarea-soarelui, pentru prajit

Pentru ghiveci (caponata):

1 vanata mare
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa, taiata bucati
3 tulpini de celery (vezi pag. 17), feliate
250g de rosii cireasa
3 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingurita de zahar pudra
1 lingura de otet balsamic
150g de masline verzi, fara samburi
30g de capere, clatite in prealabil, daca sunt prea sarate
o mana de frunze de busuioc, tocate


Mod de preparare:

1. Pentru ghiveci, vanata se taie in cubulete de dimensiuni egale: se taie mai intai pe lung, in felii cu o grosime de aprox. 1cm, apoi in fasii lungi de aproximativ aceeasi dimensiune, dupa care se taie cubulete.

2. Se incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare pentru soté. Se caleste ceapa 3-4 minute pana incepe sa se inmoaie, se adauga cubuletele de vanata si se lasa 8-10 minute pana ce se rumenesc si se inmoaie. Se scot intr-o strecuratoare, deasupra unui castron.

3. Se rastoarna restul de ulei scurs din vinete si ceapa inapoi in tigaie si se reimprospateaza cu un pic de ulei nou. Se prajesc impreuna celery, rosiile si usturoiul zdrobit. Se adauga zaharul si otetul si se lasa 3-4 minute pana ce rosiile incep sa lase zeama.

4. Se rastoarna vanata si ceapa inapoi in tigaie, peste celelalte ingrediente. Se presara cu masline, capere si busuioc, apoi se amesteca bine. Se lasa 5 minute pana ce incep sa fiarba si se asezoneaza dupa gust. Se reduce flacara, se stropesc cu restul de ulei si se dau deoparte.

5. Prepara calamarul in stilul tau: 1 Se asaza tubul de calamar pe blatul de lucru. Cu un cutit lung si subtire se taie cu grija, de-a lungul unei laturi. 2 Se desface si se curata de resturile de membrana ramase. 3 Cu varful cutitului se cresteaza carnea, avand grija sa nu tai prea in adancime. 4 Se taie calamarul crestat in triunghiuri mari, gata sa fie date prin faina si prajite.

6. Chiar inainte de a termina caponata, se rastoarna calamarul intr-un bol. Se cern faina si piperul cayenne deasupra calamarului, apoi se amesteca si se asezoneaza cu sare. Se rastoarna calamarul in sita si se scutura bine de excesul de faina.

7. Se toarna suficient ulei de floarea-soarelui intr-o tigaie mare, pana formeaza un strat de aprox. 1cm adancime. Se incinge uleiul pana sfaraie. Se prajesc calamarii in transe de 2-3 minute pe fiecare parte pana se rumenesc si devin crocanti. Cand sunt gata, cu un cleste lung se scot pe o farfurie tapetata cu un prosop de bucatarie. Acum sunt gata pentru a fi serviti.

8. ARANJEAZA PLATOUL PRECUM PROFESIONISTII 1 Se rastoarna caponata in interiorul unei forme mari de metal, fara fund, de 10cm diametru, asezata pe mijlocul unei farfurii de servit, de marime potrivita. 2 Cu ajutorul unei linguri, se preseaza usor caponata si se niveleaza varful gramezii. 3 Se ridica inelul de metal, avand grija sa se pastreze forma de cilindru. 4 Se asaza 5 sau 6 bucati de calamar de jur imprejurul cilindrului, sub forma de petale, si se serveste imediat.

Citeste si alte retete interesante numai pe Good Food!

Whatsapp LinkedIn
reteta ghiveci calamar crocant caponata
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Primele episoade din noul serial românesc Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN sunt în AntenaPLAY. Descoperă o poveste unică de viață, despre o tânără care îşi caută drumul într-o lume plină de secrete.
Stirile zilei ANIMAȚIE. Un dezastru de proporții se îndreptă spre România, pe mare. Pe țărmul din Ucraina au găsit mii de păsări moarte și delfini eșuați
Videoclipul zilei
Citește și
Rețetă de supă de varză. Un preparat bun pentru dietă
Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao
Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine...
Ce să nu pui în sarmale dacă vrei să fie gustoase. Bucătarii insistă că acest ingredient le strică...
Video recomandate
Video
Citește și
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Posibilă explicație pentru absența lui Călin Georgescu de la protestul organizat chiar de el: „Orice, numai... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 11 ianuarie 2025. Leii se bucură de reușitele lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 13-19 ianuarie 2025. Taurii ar putea fi promovați. Leii au noi posibilități de afaceri.... Jurnalul
Cristina Cioran, mărturisiri emoționante înainte de nașterea celui de-al doilea copil: Am insomnii și temeri... Kudika
Ce apă se pune în fierul de călcat, de fapt. Astfel, hainele nu se vor șifona atunci când le vei netezi Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
Un român dezvăluie cât costă o chirie pentru un apartament lângă plajă, în Spania. "Priviţi aici ce preţuri... Observator
Sindromul de ochi uscat iarna: care sunt cauzele și cum îl poți trata în anotimpul rece MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Casa lui Mel Gibson din Malibu, MISTUITĂ de flăcări! „Când am ajuns acasă, desigur... Nu mai era nimic!” Gandul
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică CanCan
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii DeParinti
Un angajat al hotelului Casa Sur a fost acuzat că i-a vândut droguri lui Liam Payne înainte de decesul acestuia.... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor Hello Taste