Sf Spiridon 12 decembrie. Tradiții și superstiții! Ce nu ai voie să faci
Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, în calendarul creștin ortodox. Sfântul Spiridon este considerat făcătorul de minuni, iar ziua în care este prăznuit abundă în tradiții și superstiții. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 12 Decembrie 2018, 08:10 | Actualizat: Sambata, 12 Decembrie 2020, 16:29Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, în calendarul creștin ortodox. Sfântul Spiridon este considerat făcătorul de minuni, iar ziua în care este prăznuit abundă în tradiții și superstiții. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.
Sf Spiridon 12 decembrie
Sfântul Spiridon al Trimitundei este considerat unul dintre marii făcători de minuni ai panteonului creștin, fiind celebrat în fiecare an în a douăsprezecea zi din decembrie. Se spune că Sfântul Spiridon împlinește dorințe, îi ajută pe cei săraci să se îmbogățească și pe femeile însărcinate să aducă pe lume prunci sănătoși.
Sf Spiridon, viața și activitatea
Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru. În perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A fost păstor şi a rămas văduv de tânăr. A ales calea credinței și s-a călugărit. Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.
A reușit să convertească la ortodoxism un mare filozof al vremii. L-a cunoscut și pe Sfântul Nicolae, cel cu care a legat o strânsă prietenie. A murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Racla cu moaștele sale a fost mutată la Constantinopol, de unde, în 1453, a fost dusă în Serbia. Sfintele moaște au fost aduse, apoi, de către un preot grec, în insul Corfu, din Grecia, unde se află și azi.
Moaștele sale continuă să facă minuni și în zilele noastre și i se mai spune „sfântul călător”, doarece se crede că încă ar părăsi racla pentru a-i vindeca pe bolavii din lumea întreagă. O dovadă a acestui mare mister constă în deteriorarea tălpilor încălțărilor din mătase cu care este înveșmântat sfântul, în fiecare an, cu ocazia praznicului său.
Minunile Sfântului Spiridon. În fiecare an îi sunt schimbate hainele și papucii
La Biserica Sfântul Spiridon Vechi, din București, există un papuc al sfântului, care se spune că ar fi păstrat fire de iarbă pe talpă. Sfântul Spiridon a vindecat bolnavi, a adus ploaia în vremea de secetă, a oprit potopul și foametea, a reînviat morți, i-a îmbogăți pe săraci. Deoarece, pentru o vreme, moaștele sale dispar iar la întoarcere, trupul este cald și veșmintele prăfuite, în fiecare an, Sfântului Spiridon i se schimbă hainele și papucii.
Sf Spirion 12 decembrie. Pe cine ajută și ce tradiții trebuie să respecți
Sf Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor și mare vindecător. Multe spitale și biserici îi poartă numele. La București, la Biserica Sfântul Spiridon Vechi s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător. Sfântului Spiridon i se închină slujbe, cu scoaterea moaştelor, care sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.
În ziua de Sf Spirion nu este voie să se consume băuturi alcoolice în exces, nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală nu se coase, nu se face curățenie. Bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.
Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la ulei.
surse: libertatea pentru femei, crestinortodox.ro