Calendar ortodox 12 decembrie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește miercuri pe Sf Spiridon, făcătorul de minuni. Sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce neagră, iar credincioșilor le este dată dezlegare la pește.
Spiridon, făcătorul de minuni, se trage din cetatea Așchia, în Cipriu, în jurul anului 270 și a trăit pe vremea marelui împărat Constantin cel Mare (306-337) și a lui Constantiu (337-361), fiul lui.
Sfântul era un om simplu și smerit cu inima. În tinerețe acesta fu pastor de oi. Mai apoi se căsătorește, iar odată cu trecerea în neființă a soției sale este hironit episcop în Trimitunda, în apropiere de Salamina. Iar datorită faptului că Dumnezeu îi da harul tamaduitorilor, Spiridon a făcut foarte multe minuni, pentru care a primit și numele de făcător de minuni.
Calendar ortodox 2019. Care sunt zilele de post și posturile de peste an
Tradiții și obiceiuri de Sf Spiridon, 12 decembrie
Pentru sănătatea și sporul casei, în această zi de sărbătoare nu se spală, nu se coase, nu se gătește și nu se face curat.
De Sf Spirison bărbaților le este interzis să înjuge vitele pentru că altfel este rău de pagubă iar cel care a pus mâna pe jug va fi schimonosit pentru tot restul vieții.
Tradiția spune că pentru a avea animale sănătoase în gospodărie, pe 12 decembrie, animalele trebuie să mănânce fân din mâna stăpânilor.
Sf Spiridon, 12 decembrie. Ziua în care femeile nu au voie să lucreze
Ziua Sf Spiridon este una dedicată rugăciunilor pentru a scăpa de boli și pentru ca sfântul să apere credincioșii de primejdii.
Calendar ortodox. Rugăciune către Sf Spiridon
„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.
Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”