Alimentele care conțin făină de greier ajung în lanțurile mari de magazine. Cum o poți recunoaște pe eticheta produsului
Alimentele care conțin făină de greier vor fi disponibile, în curând, în marile magazine.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Martie 2023, 14:10 | Actualizat: Marti, 11 Aprilie 2023, 10:20Comisia Europeană a aprobat, recent, ca făina de greier să fie inclusă în compoziția unor produse.
Pe aceeași temăFăina de greier, disponibilă în curând în produsele din mai multe magazine
Pe de o parte, insecta se poate consuma, conform reglementărilor UE, sub formă congelată, uscată sau pudră. Pe de altă parte, există și companii alimentare care au introdus de multă vreme făina de greier în produsele lor, care se vând în aproape toate magazinele, inclusiv Kaufland, scrie Ziarulromanesc.de.
În alte cazuri, insectele care se folosesc pentru colorantul E 120 conferă culoarea roșie. Cu alte cuvinte, carminul roșu se obține din insectele fierte și zdrobite, mai menționează sursa citată. Pe erichetele produselor alimentare, poți găti denumirile de E 120, carmin roșu sau carmin. În timp ce, în industria cosmeticelor, poți găsi etichetele de CI 75470 sau coșenilă.
Pe aceeași temăFăina de greier se poate folosi în compoziția pastelor, a pâinii, fursecurilor, pizza, a cerealelor și batoanelor, însă acest lucru trebuie menționat pe eticheta produsului, conform reglementărilor UE.
Poți găsi pe etichetă denumirea științifică a insectei, Acheta domesticus. În cazul gândacilor de bălegar și al lăcustei migratoare se folosește Tenebrio Molitor, respectiv Locusta migratoria. Totodată, produsele pot avea un preț mai mare.
Pe aceeași temăÎn ciuda beneficiilor pentru mediu, nu toată lumea este mulțumită de noua aprobare a UE pentru insecte, notează Euronews.com.
În Franța, politicianul de dreapta Laurent Duplomb a criticat decizia UE spunând că „nu putem lăsa francezii să mănânce insecte fără știrea lor”.
Această îngrijorare provine din ideea greșită că UE nu va cere ca insectele să fie etichetate clar atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi făina.
Nu este cazul. Imprimarea fină necesită ca pudra de greieri să fie etichetată clar.
De asemenea, ambalajul trebuie să menționeze că „ingredientul poate provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, moluște și acarieni”.
Pe aceeași temăAceastă afirmație „va apărea în imediata apropiere a listei de ingrediente”.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat acest lucru prin e-mail către Euronews, spunând că „informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente preambalate, cât și pentru alimentele nepreambalate.
Indicarea alergenilor este obligatorie și trebuie furnizată consumatorilor în cazul în care alimentele sunt oferite spre vânzare preambalate sau fără ambalaj”.
Aprobarea nu este revoluționară - UE a aprobat deja alte două insecte pentru consum uman în urmă cu câțiva ani.
Pe aceeași temă