Rețeta desert: Rulada de paine
O prajitura care iti va placea atat de mult incat o vei face de cate ori vei avea ocazia.
Publicat: Joi, 01 Septembrie 2011, 00:00 | Actualizat: Sambata, 12 Decembrie 2020, 19:11Ingrediente: pentru rețeta Rulada de paine:
-85g unt foarte moale plus extra pentru uns
-350g gem de zmeura
-1 paine alba mare si proaspata, nefeliata (aproximativ 800g)
-4 oua
-400ml de smantana pentru gatit
-400ml de lapte
-85g de zahar fin, plus extra
-1 lingurita pasta de vanilie sau semintele dintr-o pastaie de vanilie
Mod de preparare pentru rețeta Rulada de paine:
1. Se unge cu unt o forma de copt adanca de 2 litri. Se intinde cu o lingura jumatate din cantitatea de gem pe fundul formei de copt. Se taie coaja si zona rotunjita de deasupra painii, astfel incat sa se obtina o bucata paralelipipedica de paine. Se taie in patru felii groase. Se mixeaza coaja si restul de paine pana se obtin firimituri si se pastreaza la congelator pentru mai tarziu.
2. Se unge cu unt fiecare felie de paine pe o singura parte. Partea neunsa cu unt se unge cu gem de zmeura. Se ruleaza fiecare felie pe lungime, cu partea cu gemul la interior, astfel incat sa se obtina patru rulouri groase. Se taie fiecare rulou in jumatate astfel incat se vor obtine opt bucati. Acestea se asaza in forma de copt cu partea taiata in sus, astfel incat sa vezi opt spirale de gem.
3. Se bat laolalta ouale, smantana si laptele, apoi se strecoara intr-o cana, alaturi de zahar si vanilie. Se amesteca bine, apoi se toarna cu grija peste spirale - este posibil sa fie nevoie sa faci asta treptat, permitand cremei sa se absoarba inainte sa mai torni. Se lasa deoparte la temperatura camerei 30 de minute, ca sa se absoarba bine crema.
4. Se incalzeste cuptorul la 160º C/gaz 3. Se presara zahar fin pe deasupra si se da la cuptor 1 ora-1 ora si 15 minute pana cand se rumeneste, iar crema se leaga. Se lasa la racit cinci minute, apoi se serveste.
Poftă bună!
Citeste si alte retete si articole interesante pe Good Food!