Desert: Reteta Tarta delicioasa cu bezea si zmeura
Un desert delicios, numai bun pentru a-l savura impreuna cu iubitul.
Publicat: Marti, 17 Ianuarie 2012, 00:00 | Actualizat: Duminica, 07 Februarie 2021, 23:05Ingrediente pentru Reteta Tarta delicioasa cu bezea si zmeura:
Aluat
350g de faina simpla, plus extra
200g de unt, rece si taiat cubulete
100g de zahar tos brun
2 galbenusuri mari
Crema
4 oua mari,
sucul si coaja rasa de la doua lamai,
150g zahar,
100g unt taiat cubulete
alte 2 oua mari intregi si 2 galbenusuri mari, batute impreuna
200g de zmeura la caserola
zahar pudra, pentru ornat
Bezea
4 albusuri (de la ouale pentru aluat si crema, de la care s-au folosit doar galbenusurile)
140g de zahar tos, normal sau brun
1 lingurita de otet din vin alb
1 lingurita de amidon de porumb
Mod de preparare pentru Reteta Tarta delicioasa cu bezea si zmeura:
1. Se omogenizeaza cu mixerul faina, untul si un sfert de lingurita de sare. Se adauga zaharul, se bate, apoi se adauga galbenusurile si 4 lingurite de apa rece. Se bate pana se obtine un aluat, se scoate pe blatul de lucru si se framanta cu forta pana se omogenizeaza. Se rastoarna intr-o forma adanca de tarta de 35cmx12cm (masurat de sus in jos) presand aluatul in forma cu degetele. Se baga la frigider pentru 30 de minute.
2. Faceti crema de lamaie: 4 oua mari, sucul si coaja rasa de la doua lamai, 150g zahar, 100g unt taiat cubulete - se fierbe totul in baie de aburi intr-un bol termorezistent, pus deasupra unei oale in care clocoteste apa. Se amesteca din cand in cand, pana se ingroasa.
3. Se incinge cuptorul la 180º C/gaz 6. Aluatul se coace orb timp de 30 minute sau pana capata o culoare aurie. Se lasa la racorit.
4. Intre timp, se rastoarna crema de lamaie intr-o cratita nonaderenta, apoi se bate impreuna cu ouale intregi si galbenusurile. Se aduce usor la punctul de fierbere si se lasa aprox. 10 minute, amestecand constant, pana ce compozitia devine cu adevarat groasa si de un galben inchis. Se rastoarna intr-un bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa pana ce se raceste complet. Aluatul si crema pot fi preparate cu pana la o zi inainte.
5. Se presara 175g de zmeura peste blat, apoi se adauga deasupra crema de lamaie rece. Se prepara bezeaua: se bat albusurile intr-un bol mare, curat, pana devin batoase, apoi se adauga zaharul in doua transe, batand in continuare pana se obtine o textura lucioasa si teapana, dupa fiecare adaugare. Se incorporeaza otetul si amidonul de porumb. Se rastoarna bezeaua peste zmeura si crema de lamaie, apoi se da la cuptor pentru 10 minute, pana ce bezeaua capata o culoare aurie. Se lasa 20 de minute la racorit, dupa care se scoate din forma pe un platou de servit. Se presara cu restul de zmeura si cu zaharul tos.
Pofta buna!