Îl folosești zilnic, dar nu știai că acest ulei ar putea să ducă la inflamație în corp. Care este varianta mai sănătoasă
Uleiurile vegetale sunt, de obicei, un aliment de bază în dieta zilnică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 26 Decembrie 2022, 17:09 | Actualizat: Marti, 06 Iunie 2023, 10:57Aceste uleiuri vegetale sunt folosite pentru gătit, pentru a coace la cuptor, dar și ca ingrediente în produsele procesate.
Pe aceeași temăÎl folosești zilnic, dar nu știai că acest ulei ar putea să ducă la inflamație în corp. Care este varianta mai sănătoasă
Cu toate acestea, există experți în sănătate care sunt de acord că uleiurile vegetale ar putea contribui la apariția inflamației în organism, dar și la acumularea de kilograme în plus.
Aportul ridicat de acizi grași Omega 6, lipsa de nutrienți, dar și caloriile pot face ca uleiurile vegetale să nu fie atât de sănătoase pentru sănătate.
Pe aceeași temăUnul dintre motivele pentru care uleiurile vegetale pot duce la inflamație în corp, dar și la creșterea în greutate este faptul că acestea sunt „procesate cu mai multe substanțe chimice și sunt foarte bogate în acizi grași Omega 6”, notează Shefinds.com.
Consumul lor poate duce la apariția de boli inflamatorii cronice în organism și la un risc crescut de obezitate.
Pe aceeași temăAcizii grași Omega 6 sunt acizi grași esențiali care sunt necesari sănătății noastre, dar pot contribui și la inflamație atunci când sunt consumați în exces.
Majoritatea uleiurilor vegetale sunt bogați în acizi grași Omega 6, dar uleiul de soia conține cea mai mare cantitate.
„Aceste uleiuri, odată procesate, sunt compuse în principal din acizi grași polinesaturați sau PUFA. „Când le ingerăm, corpul nostru le atacă ca o substanță străină, ceea ce duce la inflamație în corp”, explică Jenny Smith, expert în medicină funcțională.
În plus, uleiul vegetal „conține, de asemenea, urme de nutrienți, ceea ce înseamnă că gătitul cu acest tip de ulei nu oferă prea multe beneficii organismului în comparație cu alte uleiuri care sunt mai bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi cel de măsline”.
Pe aceeași temăÎn plus, uleiurile vegetale sunt dense când vine vorba de numărul de calorii. De exemplu, o singură lingură de ulei vegetal conține aproximativ 120 de calorii.
Pe lângă faptul că contribuie la inflamație și la creșterea în greutate, uleiurile vegetale pot avea și efecte negative asupra microbiomului intestinal, adică acele bacterii și microorganisme care trăiesc în sistemul digestiv și joacă un rol important în sănătatea noastră.
Pe aceeași temăAlternative sănătoase la uleiurile vegetale
Unele studii sugerează că uleiurile vegetale pot modifica echilibrul microbiomului intestinal într-un mod care poate contribui la inflamație și la alte probleme de sănătate, mai scrie sursa citată.
O alternativă este să folosești uleiul de măsline sau de cocos, pentru că are un aport mai scăzut de acizi grași Omega 6. O altă opțiune este să eviți alimentele procesate și să gătești acasă.
Pe aceeași temă