Cartofii prăjiți reprezintă unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare, datorită gustului lor autentic care nu se compară cu niciun alt preparat.
Fiind un fel de mâncare care se servește în numeroase forme și combinații de garnituri și sosuri, acesta poate fi achiziționat de la orice restaurant din întreaga lume.
De-a lungul timpului, însă, au existat mai multe discuții cu privire la toxicitatea acestora, mai ales atunci când sunt prăjiți prea mult în ulei.
Citește și: Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de varză la tarabele din țară. Prețul i-a indignat pe mulți
Iată ce spun experții despre cartofii prăjiți și cât de mult timp ar trebui ținuți pe foc pentru a nu deveni toxici!
Câte minute ar trebui prăjiți cartofii de fapt pentru a nu fi toxici
Indiferent de modul de pregătire, cartofii prăjiți pot deveni extrem de toxici atunci când sunt prăjiți mult prea mult, iar consumați zilnic pot duce la apariția unor probleme de sănătate seriose.
Cu toate acestea, experții spun că atunci când sunt gătiți cum trebuie, aceștia nu mai reprezintă un real pericol pentru sănătatea organismului uman.
Spre exemplu, Prof. Dr. Dan Vodnar a dezvăluit câte minute ar trebui să prăjim cartofii pentru a nu ajunge la un nivel de toxicitate. Potrivit acestuia, extrem de important la prăjit este perioada de contact pe care alimentul îl face cu uleiul și cu prăjeala în sine. Este foarte important să evităm ca grăsimea să pătrundă în aliment.
Iată explicația pe care a oferit-o expertul în cadrul podcastului lui Damian Drăghici.
„Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute. Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.
De ce cartofii gătiți la abur au la air fryer sunt mai sănătoși decât cei prăjiți în ulei
Cartofii preparați la air fryer și la abur sunt considerați mult mai sănătoși decât cei prăjiți în ulei datorită modului în care sunt gătiți care influențează conținutul de calorii și grăsimi.
În timp ce cartofii prăjiți în ulei absorb o cantitate semnificativă de grăsime în timpul procesului de gătire, cei gătiți la abur fără strop de ulei mențin un conținut de calorii minim, păstrând nutrienții originali ai legumelor.
Cartofii prăjiți la air fryer, de asemenea, sunt mult mai sănătoși pentru că este folosită o cantitate mică de ulei sau chiar deloc, în funcție de rețeță, fapt care face ca preparatul gătit la aer cald să se rumenească fără a deveni toxici.