- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Această categorie de alimente este bogată în vitamine, minerale, polifenoli, antioxidanți și fibre. Fibrele sunt benefice pentru sănătatea inimii, menținerea greutății și a unei digestii bune, reducerea colesterolului. A avea un intestin sănătos vă ajută să aveți un trac gastrointestinal, un sistem imunitar și o stare de spirit la fel de bune.
Singura legumă pe care ar trebui să o mănânci în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
De asemenea, ca un ghid general, data viitoare când sunteți pe culoarul produselor, rețineți că cele mai sănătoase legume sunt, de obicei, cele mai colorate.
„Legumele cele mai hrănitoare sunt cele cu o culoare foarte intensă și lucioasă. Gândește-te la verde închis, portocaliu intens, roșu aprins. Acest lucru ar însemna să alegi kale în locul salatei iceberg sau ardeiul gras verde în loc de castraveți”, explică nutriționista Beth Wyman, pentru Parade.com.
Deși nu este un secret că legumele sunt bune pentru tine, există una care se află în fruntea listei.
De fapt, sparanghelul este una dintre cele mai hrănitoare legume, deoarece oferă vitamina C și K, dar și acid folic. Conține și antioxidantul quercetină, care este excelent pentru sistemul imunitar, mai precizează sursa citată anterior.
Citește și: Alternative sănătoase pentru mâncarea procesată. Ce spun nutriționiștii
De asemenea, conține fibre insolubile, care ajută la mișcările intestinale și reduce constipația. Sparanghelul conține și aminoacidul asparagină, făcându-l un diuretic natural care ajută la reducerea retenției de apă și a balonării.
Care este cel mai bun mod de a găti sparanghelul pentru a-și păstra conținutul de nutrienți? Sotați-i rapid sau fierbeți-i la abur!
Legume care ar trebui consumate cu moderație
Deși puteți mânca sparanghel zilnic, există și alte legume pe care este mai bine să le consumați mai puțin. Acestea includ:
Mazăre, morcovi și porumb
„Toate legumele au unele beneficii nutriționale, dar mazărea, morcovul și porumbul ar trebui folosite ca amidon la mese sau în cantități mai moderate”, spune DiCarlo.
Legume crucifere
Acestea includ broccoli și varza de Bruxelles, care sunt pline de nutrienți și compuși care luptă împotriva inflamației în organism.
Cu toate acestea, ele conțin glucozinolați - substanțe chimice care conțin sulf și care pot provoca balonări.
Dacă sunteți o persoană care se simte balonată după ce a mâncat legume crucifere, reduceți sau luați în considerare alte legume pe care să le consumați. De asemenea, legumele crucifere fierte sunt de obicei mai bine tolerate decât cele crude.
Conserve de legume
Legumele conservate tind să aibă sare adăugată și să nu fie atât de dense în nutrienți din cauza procesului de conservare.
Cartofi albi
Cartofii albi sunt o legumă cu amidon, fără o cantitate imensă de proprietăți „sănătoase” , explică dieteticianul Dana Ellis Hunnes. Este important de reținut totuși că acestea conțin unele beneficii pentru sănătate și ar trebui să fie consumate cu moderație, mai precizează sursa citată anterior.
Cum faci cei mai buni cartofi prăjiți din lume la tine acasă. Cheful care i-a inventat a lucrat timp de trei ani la rețe...