Rețetă de găluște cu prune și sos de vanilie din bucătăria lui Vlăduţ
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, nu a lăsat nici de data aceasta sezonul prunelor să treeacă, fără a prepara renumitele găluște cu prune și sos de vanilie, pe care le adoră matinalii și nu doar ei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 16 Septembrie 2020, 10:44 | Actualizat: Miercuri, 16 Septembrie 2020, 15:08Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, nu a lăsat nici de data aceasta sezonul prunelor să treeacă, fără a prepara renumitele găluște cu prune și sos de vanilie, pe care le adoră matinalii și nu doar ei.
Ce ne trebuie pentru rețeta de găluște cu prune și sos de vanilie din bucătăria lui Vlăduţ:
- 1 kg piure de cartofi
- 200 gr făină
- 2 ouă
- Pentru umplut:
- prune rotunde, fără sâmburi
- câte un vârf de linguriță cu zahăr/prună
- Pentru glazurat:
- 1 kg pesmet
- 250 gr unt
- 200 gr zahăr tos
- scorțișoară
- Pentru sos de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- esență de vanilie, sau 1 păstaie de vanilie
- 100 gr amidon alimentar
Rețetă de găluște cu prune și sos de vanilie din bucătăria lui Vlăduţ - Preparare
Mai întîi se prepară un piure clasic de cartofi, care va fi cântărit după fierbere și pasare, așa încât să folosim 1 kg pentru rețeta de azi.
Se lasă piureul de cartofi la răcit și se amestecă cu făina și 2 ouă. Se omogenizează bine aluatul și se împarte în bucăți de aproximativ 60-80 gr de aluat fiecare, sau în funcție de cât de mari sunt prunele.
Se lasă bucățile de aluat la odihnit timp în care se trage pesmetul la tigaie, în unt topit, iar după ce se temperează, se adaugă zahărul tos și scorțișoara.
Se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă și puțină sare.
Se îndepărtează sâmburii de la prune și se adaugă în interiorul prunelor foarte puțin zahăr, pentru a se forma un sirop delicios, în timpul tratamentului termic.
Se formează găluștele cu prune și se fierb aproximativ 15 minute la foc mic, sau până se ridică la suprafață, plus încă 5 minute.
Se scot cu o spumieră și se tăvălesc bine prin amestecul de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază într-o tavă, pe hârtie de copt și se mai dau la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade, pentru a se înmuia și prunele din interior.
Pentru prepararea sosului de vanilie, se mixează gălbenușurile cu puțină sare și zahărul, apoi se adaugă amidonul, se omogenizează și se trec pe baie de abur. Se amestecă continuu, diluând compoziția, treptat, cu laptele fiert în prealabil cu vanilia.
Se fierbe sosul de vanilie până devine consistent.
Găluștele cu prune se servesc cu deliciosul so de vanilie.
Spor și poftă bună!
Pentru a nu pierde detalii și sfaturi importante de la Vlăduț, urmăriți materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu răzvan și Dani: