Frappéul este aproape nelipsit de pe plajele europene. Combinația de cafea cu apă rece, frișcă și ciocolată a devenit rapid una dintre preferatele tuturor când urcă temeratura.
Cum a fost inventată băutura verii
Frappéul este băutura verii. Conție cafea instant, de cele mai multe ori, zahăr, cuburi de gheață, apă și se poate personaliza cu diferite topping-uri.
Deși mulți au încercat această băutură la terase, pe plajă sau chiar acasă, puțini știu că a fost făcută prima dată din greșeală.
Potrivit unei surse, totul a început în 1957, la un târg internațional desfășurat în Salonic, Grecia, Thessaloniki International Fair. Dimitrios Vakondios, unul dintre angajații Nestlé, și-a pus imaginația la contribuție atunci când a descoperit că nu-și poate prepara cafeaua așa cum era obișnuit.
Citește și: Ce este kombucha. La ce te poate ajuta această băutură
Dimitrios nu a avut acces la apă fierbinte, astfel că a improvizat. El a amestecat cu un shaker cafeaua solubilă cu apă rece, adăugând zahăr. De asemenea, a mai pus și gheață și astfel a luat naștere frappéul, devenit astăzi băutura verilor grecești.
Popularitatea acestei băuturi a crescut de la an la an, iar în 1979 a devenit oficial băutura Greciei moderne. Cuvântul care denumește băutura delicioasă înseamnă, de fapt, agitat și provine din franceză.
Citește și: De ce nu e bine să bei suc de portocale în timpul caniculei? Sigur nu știai
Chiar dacă și francezii au băutura lor rece, aceasta este ușor diferită de cea grecească, fiind preparată într-un shaker cu lapte sau suc de fructe în loc de cafea.
Rețeta originală de frappé grecesc
Potrivit sursei menționate anterior, frappéul grecesc poate fi făcut în trei moduri. În funcție de cantitatea de zahăr, se pot prepara: glykós (dulce) conține două lingurițe de cafea și patru lingurițe de zahăr, métrios (mediu) are două lingurițe de cafea și două lingurițe de zahăr și skétos (simplu) cu doar două lingurițe de cafea, fără zahăr. Băutura se servește într-un pahar înalt cu pai.
Aceste trei variante pot fi consumate atât cu lapte, cât și fără. Unii preferă chiar să folosească lapte în loc de apă, această variantă fiind populară în Cipru. De asemenea, se pot adăuga băuturi spirtoase, lapte cu ciocolată sau înghețată și frișcă.
Această băutură care anunță vara este populară în prezent în multe țări, chiar și în România. Abilitatea de a-și menține gustul delicios și răcoros în zilele călduroase face ca respectiva băutură să fie un simbol al zilelor fără griji, dar și al socializării cu prietenii.
Băutura cu semințe de busuioc. Beneficiile ei și idei pentru băuturi aromate în care sa le adaugi... Cele mai populare 5 rețete de înghețată de făcut acasă: înghețată de vanilie, de ciocolată, cu fistic, stracciatella și ...