Când temperaturile sar de 35°C, ai putea fi tentat să alegi o băutură rece și delicioasă cum este sucul de portocale. Însă, în ciuda gustului său plăcut și a senzației de prospețime, nu este o alegere atât de potrivită în zilele toride.
Deși are un conținut foarte ridicat de apă, de peste 80%, sucul de portocale nu este atât de hidratant pe cât ai putea crede. De altfel, medicii nu îl recomandă vara.
Ce se întâmplă când bei suc de portocale pe caniculă
Această băutură este naturală, conține multă vitamina C și alți nutrienți importanți și are un gust plăcut, revigorant. Sunt suficiente argumente pentru a considera sucul de portocale o băutură potrivită pe căldură. Însă, dacă vrei să eviți deshidratarea, alege o altă băutură în locul lui. Avertismentul vine din partea UK Health Security Agency (UKHSA), agenția națională de sănătate publică din Regatul Unit, care îi sfătuiește pe britanici să evite sucurile de fructe și smoothie-urile în zilele caniculare.
„Sucurile de fructe, smoothie-urile și băuturile carbogazoase pot conține cantități mari de zahăr, ceea ce deshidratează organismul”, au explicat reprezentanții UKHSA citați de Daily Mail.
Atunci când bei un suc bogat în zaharuri, chiar și naturale - cum sunt cele din portocale, organismul are nevoie de apă ca să le proceseze. Așadar, deși sucul conține apă, efortul pe care corpul îl depune pentru metabolizarea zahărului poate duce la pierderi de lichide. Astfel, în loc să te hidrateze, sucul de portocale poate agrava deshidratarea, mai ales în zilele foarte călduroase, când elimini apă din corp și prin transpirație.
Citește și: Deshidratarea: cum recunoști semnele și la ce complicații poate duce. Iată cum o poți preveni
Un alt motiv pentru care această băutură nu ar trebui consumată pe timp de vară este indicele glicemic crescut. Zaharurile pe care le conține duc la o creștere rapidă a glicemiei, care este urmată de o scădere bruscă. Aceste fluctuații te pot face să te simți obosit și amețit. Pe caniculă, când organismul este deja slăbit de căldură, efectul poate fi accentuat.
Specialiștii UKHSA recomandă limitarea cantității de suc de fructe și smoothie-uri consumate vara și înlocuirea băuturilor carbogazoase cu variante dietetice, fără zahăr sau fără adaos de zahăr. De asemenea, băuturile alcoolice sunt de evitat pe caniculă, din cauza efectului deshidratant al alcoolului.
Care sunt cele mai hidratante băuturi
Sucul de portocale îți poate da senzația că te răcorește, dar nu este aliatul ideal în lupta cu canicula. Consumă-l cu moderație, de preferat în prima parte a zilei și întotdeauna împreună cu un pahar de apă.
Când vine vorba de menținerea unei bune hidratări pe timp de vară, cea mai bună băutură este laptele, potrivit unui studiu. Autorii săi, o echipă de cercetători de la St. Andrews’ School of Medicine, din Scoția, au comparat efectul de hidratare al mai multor băuturi, printre care apa, laptele, sucurile și băuturile pentru sportivi.
Deși apa reface rapid nivelul de electroliți din organism, laptele ne menține hidratați mai mult timp. Explicația stă în compoziția sa nutrițională. Lactoza, proteinele și grăsimile încetinesc golirea stomacului, iar sodiul reține apa în corp și reduce cantitatea de urină eliminată.
Citește și: Care este cea mai hidratantă băutură pe timp de vară
Alte băuturi recomandate în sezonul cald sunt:
Băuturile pentru sportivi
Conțin electroliți și zahăr, care oferă un plus de energie, dar există și variante fără zahăr. Electroliții pot fi găsiți și în farmacii, sub formă de tablete efervescente care se dizolvă ușor în apă. Aceste băuturi sunt recomandate în special când transpiri abundent, cum ar fi după eforturi fizice intense.
Apa de cocos
Această băutură aromată este bogată în electroliți esențiali precum potasiu, sodiu, magneziu, fosfor și calciu. Este considerată o alternativă naturală la băuturile pentru sportivi, având avantajul unui conținut mult mai scăzut de sodiu.
Pentru un plus de beneficii, optează pentru apă de cocos naturală, fără zahăr adăugat - este mai ușor de digerat și mai sănătoasă.
Apa cu semințe de chia
Semințele de chia sunt capabile să absoarbă până la de zece ori greutatea lor în apă. Odată hidratate, formează un gel care încetinește eliberarea lichidelor în organism, prelungind astfel hidratarea.
Apa cu semințe de chia se prepară cu una-două linguri de semințe de chia la un pahar cu 250 ml de apă. Se lasă la hidratat 15-20 de minute, până capătă o consistență gelatinoasă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Beneficiile sucului de grepfrut. Cum te poate ajuta această băutură... (P) Tratamentul cu antibiotic pentru abcesul dentar: când este necesar și ce opțiuni există...