Reteta zilei: Pui la cuptor cu lamaie si legume de primavara
Legumele constituie garnitura ideale pentru friptura de pui. Prepara aceasta reteta pentru un pranz sanatos.
Publicat: Joi, 26 Aprilie 2012, 00:00 | Actualizat: Vineri, 18 Decembrie 2020, 18:00Ingrediente pentru reteta Pui la cuptor cu lamaie si legume de primavara:
- 2 pui mici pregatiti pentru dat la cuptor;
- 2 catei de usturoi, zdrobiti, dar lasati intregi;
- 1 legatura de cimbru;
- 1 lamaie, injumatatita (folositi coaja rasa la prepararea legumelor de primavara);
- 25g de unt, moale.
PENTRU MAZAREA INABUSITA CU LEGUME
- 1 lingura ulei de masline:
- 150g de sunca afumata invarstata cu grasime, de preferat o singura bucata maruntita;
- 150g de arpagic, injumatatit;
- 150ml supa proaspata de pui;
- 200g de mazare fina congelata;
- 1 miez de salata verde tanara, tocata.
PENTRU LEGUMELE DE PRIMAVARA
- 8 dovlecei tineri, injumatatiti pe lung;
- 200g morcovi mici, curatati si injumatatiti pe diagonala daca sunt prea mari;
- 10 fire de praz timpuriu, curatate;
- 1 lingura ulei de masline;
- 1 lingurita de otet balsamic;
- coaja rasa de la o lamaie;
- 8 ridichi, injumatatite sau taiate in sferturi daca sunt prea mari.
Mod de preparare pentru reteta Pui la cuptor cu lamaie si legume de primavara:
1. Se incinge cuptorul la 200ºC/gaz 7. Se asezoneaza puii pe interior din belsug cu sare si piper, dupa care se umple fiecare cu cate un catel de usturoi, jumatate din legatura de cimbru si jumatate de lamaie.
2. Se asaza puii intr-o tava putin adanca. Se ung din belsug cu unt, apoi se asezoneaza cu sare si piper negru. Se lasa la cuptor aprox. 40 de minute.
3. In timp ce friptura este la cuptor, se prepara garnitura. Pentru mazarea inabusita cu legume, se incinge o tigaie si se unge cu un strop de ulei. Se adauga sunca si se lasa timp de doua minute, pana devine crocanta. Se lasa focul moale, se adauga ceapa si se caleste pentru 6-7 minute, pana devine aurie.
Pe aceeași temă4. Se rastoarna supa de pui intr-o cratita, se da in fiert doua minute, apoi se adauga mazarea si se lasa inca doua minute. In cele din urma, se adauga miezul de salata si se lasa aprox. 1 minut sa se opareasca, apoi se da deoparte. 8Se strecoara sosul intr-un recipient. In acest moment, puii pot fi transati si ornati.
5. Pentru legumele de primavara, se da in clocot o oala mare de apa cu sare si se pregateste la indemana un bol cu apa rece cu gheata. Se fierb legumele pe rand (exceptie facand ridichile) si se scot in bolul cu apa rece. Dovleceii se fierb 3 minute, morcovii si prazul, 2 minute. Se scurg si se lasa la uscat pe un prosop de bucatarie.
6. Se incinge un strop de ulei intr-o alta tigaie si se calesc legumele pana incep sa prinda culoare. Se adauga otetul, coaja de lamaie si condimente. Se reduce focul, se adauga ridichiile si se stropeste amestecul cu putin ulei.
7. Se verifica daca puii sunt facuti. Daca sunt gata, se scot din tava si se lasa sa se odihneasca 10 minute cu susul in jos. Pentru a prepara un sos simplu, se scot jumatatile de lamaie, se storc in zeama lasata de pui in tava si se amesteca pana la omogenizare.
Poftă bună!
FOTO: goodfood.ro