Saramură pentru murături. Ingredientul care le face să reziste mult timp
Cum sezonul murăturilor este în toi, îți prezentăm în rândurile de mai jos o rețetă de saramură în care poți adăuga orice legume sau fructe îți dorești.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 14 Octombrie 2024, 11:55 | Actualizat: Luni, 14 Octombrie 2024, 12:09Toate gospodinele au o rețetă de murături încă de pe vremea când bunica umplea putina cu bunătăți. Secretul unei saramuri perfecte nu constă doar în alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi în condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi. Iată mai jos o idee de rețetă de murături asortate în saramură!
Pe aceeași temăRețeta de saramură pentru murături
Proporția pentru murăturile asortate în saramură recomandată din moși strămăși este următoarea:
- gogoșari – 2 bucăți
- gogonele – 1/2 kg
- ceapă – 2 bucăți
- conopidă – 1/2 bucată
- morcovi – 4 bucăți
- pere – 1 bucată
- ardei iute – 2 bucăți
- telina – 1 legatura, frunze
- castraveți – 1 kg
- pepene roșu – 1 bucată
- radacină de hrean – 4 bucăți
- sare grunjoasă neiodată – 2 linguri
- usturoi – 1 căpățână
- foi de dafin – câteva bucăți
- boabe de muștar – 3 linguri
- boabe de piper – 3 linguri
- mărar uscat – câteva ramurele
Pentru început, se pregătește saramura din doi litri de apă cu două linguri de sare grunjoasă. Se pun murăturile într-un borcan de 4.25 litri în care încap aproximativ doi litri de lichid.
Saramura pentru murături se face amestecand un litru de apă cu o lingură de sare grunjoasă. Aceasta este proporția recomandată din moși stramosi. Sarea grunjoasă trebuie să fie neiodată, altfel murăturile se vor strica. Se lasă saramura pe foc până când sarea se dizolvă complet. Nu se dă în clocot!
Cum să aranjezi legumele cu mirodeniile
Între timp, se taie morcovii, ceapa și se desface conopida. Se pregătește borcanul la baza căruia se pun câteva bețe de mărar uscat, frunze de țelină, rondele de ceapă, căței de usturoi, foi de dafin, bucățele de hrean și boabe de piper și muștar.
Deasupra, se aranjează toate legumele, printre care se pun din nou bucățele de hrean, căței de usturoi, foi de dafin. Se aranează bine, încât să încapă cât mai multe.
Peste legume, se mai pun boabe de piper și de mușar, frunze de țelină, foi de dafin și bețe de mărar. La final, se toarnă deasupra saramura călduță și se închide bine borcanul.