Vara și bunătățile coapte - sfaturi pentru gătit în sezonul cald și câteva rețete delicioase de deserturi
Vine vara, cu o sumedenie de fructe și legume perfecte pentru preparate ce aduc zâmbetul pe buzele întregii familii. De la mic la mare, cu toții așteaptă căpșunele, cireșele, rubarba și altele. Deși vremea caniculară nu va întârzia să apară, nu te lăsa descurajată și nu sta departe de bucătărie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 24 Iunie 2020, 09:15 | Actualizat: Vineri, 21 Aprilie 2023, 09:09Copiii pot învăța cum se fac prăjiturile lor preferate, iar adulții se pot bucura de brunchuri creative, alături de prieteni.
Toate acestea sunt motive întemeiate pentru a experimenta cât mai mult, chiar și atunci când casa ta devine un adevărat cuptor.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să încerci rețete noi pe tot parcursul verii:
Alege rețete cu un timp mai scurt de coacere
Vara, căldura emanată de cuptor nu îți va oferi aceeași senzație plăcută ca în sezonul rece. Rețetele cu timp de coacere mai scurt sunt potrivite pentru zilele în care ai poftă de ceva bun, dar nu vrei să încălzești prea tare bucătăria.
Dacă nu ai un aparat de aer condiționat, poate ai renunțat de multe ori la plăcerea de a-ți coace bunătățile de prăjituri acasă. Totuși, ar fi timpul să înlocuiești și cuptorul vechi cu un cuptor electric mai puternic, potrivit pentru pasiunea ta pentru copt și a cărui funcție de răcire scurtează intervalele inconfortabile.
În zilele de vară, economisirea timpului te va ajuta nu doar să te bucuri de prăjituri mai repede, dar și să scapi mai ușor de temperaturile foarte ridicate din casă.
Gătește dimineața sau seara
Temperaturile dimineții îți permit să folosești cuptorul fără prea multe griji. Poți deschide geamul pentru a răcori bucătăria, în timp ce coci tortul de fructe preferat de familie, încă dinainte ca cei mici să se trezească. Nimic nu se compară cu bucuria deserturilor deja gata la prima oră a dimineții. Dacă nu ești o persoană matinală, mai ai o șansă după apusul soarelui. Vei avea și mai mult timp să pregătești ingredientele necesare și să prepari ceva bun la timp pentru cină. De asemenea, seara este un moment bun pentru a pregăti și torturi sau prăjituri care au nevoie de un timp mai lung pentru răcire sau care trebuie însiropate peste noapte. În acest fel, a doua zi te poți răcori cu un desert potrivit zilelor caniculare.
Atenție la unt
Untul este ingredientul cel mai sensibil la căldură, iar pentru multe rețete trebuie să folosești unt cât mai rece, altfel riști ca textura prăjiturilor să fie afectată considerabil. Evită să-l scoți din frigider când pregătești toate ingredientele în boluri separate și adaugă-l direct de la rece. De asemenea, când rețeta cere unt moale, nu-l lăsa prea mult timp la căldură. Acordă atenție specială acestuia și verifică-l mai des decât în mod obișnuit. Nu uita că, indiferent de sezon, rețetele de prăjituri și torturi trebuie respectate întocmai, pentru a nu risca să ai surprize neplăcute.
Câteva idei de rețete
Fructele de sezon sunt vedetele deserturilor, mai ales datorită faptului că le poți folosi proaspete, direct de la piață sau producători locali.
Tort de iaurt cu ulei de măsline și miere
Un tort aromat și ușor de preparat nu trebuie să lipsească de la mesele de weekend din familie.
Ingrediente:
- o cană de iaurt grecesc cu 2% grăsime;
- ⅔ cană ulei de măsline;
- ⅔ cană miere;
- 1 lingură frunze de cimbru mărunțite;
- 1 linguriță coajă de lămâie rasă;
- 3 ouă mari;
- 1 ½ cană făină albă;
- ½ linguriță praf de copt;
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
- ¼ linguriță sare.
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 160°C. Pregătește o formă de tort rotundă și așază în aceasta hârtia de copt, unsă cu ulei sau unt. Amestecă iaurtul, uleiul de măsline, cimbrul, coaja de lămâie și mierea într-un bol mare. Adaugă, pe rând, fiecare ou și amestecă fără pauze. Adaugă apoi făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecă până când compoziția devine fină. Pune compoziția în formă și las-o la cuptor timp de 40-45 de minute. După ce îl scoți din cuptor, lasă tortul la răcit în jur de 10 minute, înainte de a-l scoate din forma de copt.
Blondine cu căpșune
Nu uita să profiți de căpșune înainte ca acestea să dispară de pe tarabele vânzătorilor. Alege doar soiuri românești, crescute în grădini sau sere, pentru un gust desăvârșit și o textură naturală.
Ingrediente:
- 8 linguri de unt nesărat, tăiat în cuburi;
- ¾ cană zahăr brun;
- un ou mare;
- o linguriță extract de vanilie;
- o cană făină albă;
- ½ linguriță praf de copt;
- ¼ linguriță sare;
- 85 gr ciocolată albă;
- o cană de struguri înjumătățiți.
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 170 de grade și așază hârtia de copt pe tava de 8x8. Topește untul pe foc, iar apoi adaugă-l într-un bol. Lasă-l la răcit timp de 15 minute, apoi adaugă zahărul brun și amestecă 30 de secunde. Adaugă oul și extractul de vanilie și amestecă până când compoziția se omogenizează. Adaugă apoi făina, praful de copt și sarea. Rupe ciocolata albă în bucăți mici și adaugă-le în compoziție. Toarnă compoziția în tavă și așază jumătățile de căpșune deasupra, apasându-le încet. Lasă desertul la copt timp de 25-30 de minute. Marginile trebuie să fie crocante, iar centrul mai moale. Folosește o scobitoare pentru a verifica starea compoziției și lasă-l la răcit după ce consideri că s-a copt.
Nu lăsa vara să treacă fără a încerca rețetele de sezon delicioase și ușor de făcut într-un timp scurt. Aceste deserturi vor fi pe gustul copiilor și al adulților deopotrivă, așa că fă-ți toate poftele.
Sursa foto: pexels.com