Antena

Avertisment pentru oricine ia ibuprofen după ureche. Care este efectul secundar, mai ales în cazul unei anumite afecțiuni

Sunt specialiști care au descoperit că administrarea de ibuprofen, pentru a calma durerea provocată de osteoartrită, ar putea înrăutăți starea pacientului.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 22 Noiembrie 2022, 15:18 | Actualizat: Miercuri, 19 Aprilie 2023, 10:02
Avertisment pentru oricine ia ibuprofen după ureche. Care este efectul secundar, mai ales în cazul unei anumite afecțiuni
Profimedia

Experții de la Universitatea din California au descoperit că ibuprofenul, dar și alte antiinflamatoare precum naproxenul și diclofenacul, care sunt toate prescrise pentru a ameliora durerile articulare, ar putea agrava inflamația genunchiului în timp, notează publicația The Sun.

Pe aceeași temă

Avertisment pentru oricine ia ibuprofen după ureche. Care este efectul secundar, mai ales în cazul unei anumite afecțiuni

Cei care suferă de osteoartrită se confruntă, de obicei, cu umflarea articulațiilor, cu dureri și rigiditate în zonele afectate. În cele mai multe cazuri, tratamentul constă în exerciții fizice regulate, pierderea în greutate în cazul pacienților supraponderali și purtarea de încălțăminte adecvată.

Medicii pot prescrie și tratamente suplimentare, cum ar fi calmantele, dacă există simptome mai severe.

Osteoartrita afectează 500 de milioane de oameni din întreaga lume, doar 8,5 milioane sunt în Marea Britanie și alte 32 de milioane în SUA, mai arată publicația citată anterior.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, după ce au analizat datele a peste 1.000 de pacienți, medicii din SUA „nu au găsit niciun beneficiu” la cei 277 de pacienți cu osteoartrită moderată până la severă, cărora le-au fost administrate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Inflamația articulațiilor și calitatea cartilajului s-au înrăutățit în următorii patru ani, comparativ cu celălalt grup de 793 de persoane care nu au luat AINS.

Toți participanții au fost supuși unui RMN al genunchiului la începutul și la sfârșitul perioadei de studiu.

Prin urmare, pacienții au avut parte de RMN 3T, care generează un câmp magnetic de două ori mai puternic decât imagistica prin rezonanță magnetică normală.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

„În acest grup mare de participanți, am putut arăta că nu există mecanisme de protecție împotriva AINS în reducerea inflamației sau încetinirea osteoartritei la nivelul genunchiului.

Administrarea de AINS la pacienții cu osteoartrită în ultimii ani ar trebui revizuită, deoarece nu a putut fi demonstrat un impact pozitiv asupra inflamației articulațiilor”, a precizat dr. Johanna Luitjens, de la Universitatea din California.

Experții au explicat că există mai multe motive pentru care AINS cresc inflamația articulațiilor, cunoscută și sub numele de sinovită.

„Pe de o parte, efectul antiinflamator care vine în mod normal de la AINS poate să nu prevină eficient sinovita, care se va agrava în timp.

Pe de altă parte, pacienții care au sinovită și iau medicamente pentru ameliorarea durerii pot fi mai activi din punct de vedere fizic din cauza ameliorării durerii, ceea ce ar putea duce la agravarea sinovitei”, a mai transmis expertul.

Un studiu publicat în 2019 a constatat că unele analgezice ar putea să nu funcționeze pentru această afecțiune.

„Deși paracetamolul rămâne mai sigur decât unele terapii alternative, cum ar fi AINS, paracetamolul trebuie utilizat cu atenție, în special pentru gestionarea durerii cronice”.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
ibuprofen efect secundar afectiune
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
De ce nu trebuie să combini paracetamolul cu ibuprofenul pentru scăderea febrei. Puțini știu riscurile
Este sigur să le dăm copiilor ibuprofen?
Maternitatea Odobescu din Timişoara, închisă în urma depistării unor cazuri de coronavirus în rândul...
Nu trataţi după ureche coronavirusul! Specialiştii trag un semnal de alarmă
Video recomandate
Video
Citește și
Ultimele știri
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mai multe