Consulta specialistul cand iei suplimente nutritive!
Suplimentele nutritive se elibereaza fara reteta, de aceea ne-am interesat daca este bine sa luam aceste produse fara a intreba medical.
Publicat: Sambata, 11 Septembrie 2010, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 21:22Suplimentele nutritive nu sunt medicamente, ci produse farmaceutice individuale sau complexe alcatuite din vitamine, minerale, extracte standardizate din plante, uleiuri esentiale, tincturi.
Rolul lor este de a completa alimentatia zilnica cu nutrienti folositori organismului, ce nu pot fi luati din alimentatia curenta.
Adreseaza-te medicului sau farmacistului!
Medicul Razvan Alexandru ne recomanda insa o informare corecta inainte de a le lua.
„Este gresita alegerea la intamplare a suplimentelor nutritionale, fara o informare corecta sau fara a consulta medicul specialist, mai ales daca prospectul nu contine date suficiente. In cazul unei alegeri fara recomandare din partea specialistului, poate fi inutila administrarea lor sau, mai rar, pot aparea efecte nedorite.
Producatorul are obligatia sa informeze corect consumatorul prin indicatiile de pe cutie sau prospect. Si consumatorul are obligatia de a se informa despre beneficiile sau contraindicatiile specifice produsului si, dupa ce s-a decis, sa intrebe medicul sau farmacistul pentru o recomandare corecta".
Incidenta declansarii unor boli a scazut dupa consumul anumitor suplimente recomandate, iar asocierea lor cu medicamente a protejat organismul de agresiunea unor substante din medicamente. Uneori, medicatia alopata trateaza o boala, dar poate fi toxica, in special pentru ficat si rinichi, principalele „filtre" ale organismului uman. Suplimentele nutritive protejeaza ficatul sau epureaza organismul de toxinele din sange.
Produse care protejeaza ficatul
•Produsele pe baza de Silybum marianum sunt eficiente in hepatitele cronice, in ciroze si steatoze hepatice, ajuta la refacerea organismului dupa intoxicatii, dupa consumul cronic de alcool si abuzul de medicamente de sinteza.
•Suplimentele nutritionale din extracte de samburi de struguri sau ciuperci traditionale chinezesti si japonezee au actiune antioxidanta prin eliminarea radicalilor liberi, scad efectele imbatranirii vizibile, in special la nivelul pielii, intaresc sistemul imunitar si au efecte favorabile cu actiune antitumorala, de scaderea glucozei din sange si scaderea colesterolului total.
•Extractul de radacina Astragalus mambranaceus stimuleaza productia naturala de interferon la nivelul organismului, putand actiona si ca un antiviral, impotriva efectelor toxice ale radiatiilor utilizate in cobaltoterapie si contracareaza efectele daunatoare a utilizarii citostaticelor.
•Preparate speciale din vasc sunt utilizate in prezent preoperator si postoperator in diferite forme de cancer.
Extracte uscate, moi sau fluide
Standardele internationale GMP (Good Manufacturing Practice) obliga producatorii sa respecte ciclul de productie, incepand cu nivelul informarii despre sol, cum a fost cultivata planta, recoltarea, procesarea, extractia materiei prime si apoi asocierea acesteia cu alti compusi, ambalare, stocare, apoi termenul de valabilitate si indicatii de stocare pe raftul farmaciilor sau magazinelor specializate.
Desi se prefera produsele cu un pret cat mai scazut, in acest caz apare riscul subdozarii substantelor active sau ca procedeele de fabricatie sa fie neadecvate. In astfel de situatii ele nu au nicio valoare nutritionala si nici actiune biologica.
Sunt recomandate numai suplimentele nutritionale preparate din extracte uscate, moi sau fluide, a caror eficienta este dovedita. In multe cazuri, complexele de vitamine, atat de folositoare organismului, sunt obtinute prin diverse procese tehnologice si astfel ele devin de sinteza.
Indicatia „natural" are in vedere ca pricipiul activ sa fie de origine naturala dovedita si sa se respecte toate procesele tehnologice care conserva sau potenteaza valorile biologice, iar excipientii sa indeplineasca normele de calitate internationale. In prezent, se pune accentul pe produsele obtinute din plante, culturi biologice sau ecologice, care poarta logotipul UE.
Sfatul specialistului: Doctor Razvan Alexandru, Director General VitaCare International
„Este important sa mancam sanatos, dar si sa constientizam ca trebuie sa avem de doua ori pe an cure de administrare a complexelor de vitamine si minerale. Recomandam un consum al complexelor vitaminice si minerale (inainte si dupa anotimpul rece) si un altul ce consta in individualizarea consumului in functie de fiecare organism si de afectiunile ce se doresc a fi evitate sau in asociere cu tratamentele medicamentoase alopate".
Citeste Revista Felicia