Cum ne influențeaza alimentatia colesterolul și care sunt alimentele benefice în reducerea acestuia
Colesterolul este un tip de grăsime necesară funcționării organismulului, însă dacă acesta depășește anumite valori, apar probleme de sănătate și în mod special afecțiuni cardiovasculare. Este important să știm cum ne influențeaza alimentatia colesterolul și care sunt alimentele benefice în reducerea acestuia
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 25 August 2020, 11:34 | Actualizat: Joi, 24 August 2023, 09:53- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Grasimile sunt o sursa importanta de energie pentru organismul uman, insa o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare. Ce alimente putem să consumam pentru a evita grasimile nesaturate din sange aflam chiar acum de la nutritionistul Ligya Alexandrescu.
Pentru a înțelege cum ne influențeaza alimentatia colesterolul și care sunt alimentele benefice în reducerea acestuia, trebuie să știm care sunt rolurile colesterolului în organism:
1. Unul din cele mai importante roluri ale colesterolului este sinteza hormonilor sexuali. Acesta contribuie la producerea de hormoni și la reglarea fertilității.
2. Protejarea celulelor. Dacă nivelul colesterolului crește sau scade față de valorile normale, celulele iși pierd capacitatea de a produce energie.
Pe aceeași temă3. Are un rol important în procesul de digestie și contribuie la producerea bilei.
4. Ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, având un important rol antioxidant.
5. Are un important rol în întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte cu infecțiile, dar și să se refacă repede în perioadele de convalescență.
Pe aceeași temăPentru buna funcționalitate a colesterolului în limita valorilor normale, un rol important îl are alimentația.
Iar dintre alimente, grăsimile sunt cele care influențează cel mai mult.
Există, însă și grăsimi sănătoase, cele saturate și monosaturate care provin din plante, obținute prin presare la rece cum ar fi uleiurile: de măsline, de nuci, de avocado, de in, de cânepă, de pește, etc. Pe acestea nu trebuie să le evităm, dar nici să abuzăm de ele.
Grăsimi nesănătoase sunt cele obținute prin prăjire, chiar dacă sunt din plante cum este margarina, dar și grăsimile animale.
Dintre alimentele care favorizează creșterea colesterolului se numără:
- cărnurile grase, mezelurile, conservele, ouăle (este permis doar albușul și nu mai mult de 1-2 gălbenușuri/săptămână), pastele făinoase cu ouă, fasolea boabe, mazărea boabe.
- grăsimile animale: unt, smântână, frișcă, slănină, untura.
- dulciurile preparate cu ouă, cremele cu unt, frișca, înghețata, prăjiturile cu fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciocolata.
Sunt permise, dar cu limită, dulciurile preparate din albuș (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat.
Fructele sunt permise cu excepția: smochinelor, curmalelor, migdalelor, nucilor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor.
Pentru mai multe sfaturi de la nutritionistul Ligya Alexandrescu, accesați materialul video de mai jos:
Pe aceeași temă