Cum să oprești tusea instant cu un singur condiment. Lidia Fecioru îl recomandă și se află în orice bucătărie
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru recomandă un condiment aromat și gustos, folosit în bucătărie, celor care se confruntă cu tusea puternică în această perioadă. Iată despre ce este vorba!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 15 Ianuarie 2024, 12:06 | Actualizat: Luni, 15 Ianuarie 2024, 13:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În perioada sezonului rece, răceala și tusea sunt la ordinea zilei. Dar pentru a scăpa de tusea supărătoare, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru recomandă un condiment la îndemână, dar des folosit în prepararea mâncărurilor: cimbrul. Fie că alegi să îl folosești sub formă de tinctură, pus în ceai, sau chiar ceai din cimbru, condimentul vine de hac acestui simptom neplăcut.
Pe aceeași temăCondimentul din bucătărie care oprește instant tusea, potrivit Lidiei Fecioru
Cei care se confruntă cu tusea în această perioadă, pot apela la tinctura de cimbru, pot pune condimentul în ceai sau chiar face ceai din cimbru, a precizat Lidia Fecioru în emisiunea Adevăruri Ascune de la Antena 3 CNN.
De asemenea, bioenergoterapeutul a recomandat și inhalații cu cimbru. În ce privește tinctura de cimbru, aceasta se poate cumpăra de la magazinele plafar sau se poate face acasă.
„M-am gândit la un tratament pentru tuse, pentru că în perioada aceasta este atât de multă lume răcită şi se confruntă cu tusea. Este foarte bun cimbrul. Pe internet sunt mai multe reţete de tinctură de cimbru sau chiar o putem găsi la plafar. Se pun într-un pahar cu ceai cam trei-patru picături de tinctură de cimbru, nu mai mult, pentru că e destul de puternic. De asemenea, se poate face inhalație cu cimbru. Pentru tuse este nemaipomenit. Eu nu am tinctură de cimbru, dar îmi fac acasă ceai de cimbru.”, a spus Lidia Fecioru, potrivit sursei citate.
Ce alte beneficii mai are cimbrul
Cimbrul este o plantă utilizată pe scară largă în bucătărie și în fitoterapie. Acesta este utilizat pentru a ajuta digestia, pentru a combate balonarea, pentru a curăța căile respiratorii, dar și pentru a calma tusea în caz de răceală sau bronșită.
Potrivit Fanatik, Agenția Europeană a Medicamentului consideră cimbrul ca fiind „utilizat în mod tradițional ca expectorant, pentru tuse și răceală”. Aceasta recomandă să fie folosit pentru adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani. Cu toate acestea, cimbrul este utilizat în principal în mod tradițional și există puține studii clinice disponibile.
Un studiu efectuat pe 60 de pacienți care sufereau de tuse puternică a comparat un tratament de cinci zile cu două siropuri diferite, unul pe bază de cimbru și celălalt pe bază de bromhexină (un fluidizant bronșic). S-a observat o eficacitate comparabilă între cele două tratamente.
Într-un alt studiu, la care au participat 154 de copii cu bronșite sau tuse, administrarea de sirop de cimbru timp de 7 până la 14 zile a redus intensitatea tusei în 93,5% din cazuri, potrivit sursei citate mai sus.