Antena

O activitate banală ar putea ține la distanță bolile. Dacă faci acest lucru zilnic vei putea scăpa de riscuri

Mersul în pas vioi este asociat cu un risc cu aproape 40% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, potrivit unui studiu recent. Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de riscurile îmbolnăvirii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Noiembrie 2023, 14:29 | Actualizat: Miercuri, 29 Noiembrie 2023, 14:52
Galerie de imagini
O activitate banală ar putea ține la distanță bolile.
Profimediaimages.ro

Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine s-a realizat pe durata a opt ani, arată CNN. După o perioadă de urmărire de opt ani în medie, în comparație cu mersul ușor sau ocazional, cei care au mers într-un ritm mediu sau normal au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, au constatat cercetătorii.

Mersul pe jos într-un ritm "destul de alert" a însemnat un risc cu 24% mai mic decât cei care mergeau ușor sau ocazional. Iar "mersul pe jos în ritm vioi/rapid a avut cel mai mare beneficiu: o reducere de 39% a riscului.

Pe aceeași temă

Studiile au indicat că mersul pe jos frecvent a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în populația generală

Autorii studiului au trecut în revistă 10 studii anterioare efectuate între 1999 și 2022, care au evaluat legăturile dintre viteza de mers - măsurată prin teste cronometrate obiective sau prin rapoarte subiective ale participanților - și apariția diabetului de tip 2 în rândul adulților din Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.

"Studiile anterioare au indicat că mersul pe jos frecvent a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în populația generală, în așa fel încât cei care au petrecut mai mult timp pe zi pe jos au avut un risc mai mic", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Ahmad Jayedi, asistent de cercetare la Centrul de Cercetare a Determinanților Sociali ai Sănătății de la Universitatea de Științe Medicale Semnan din Iran.

Pe aceeași temă

Care este viteza optimă de mers pe jos

Însă rezultatele anterioare nu au oferit prea multe îndrumări cu privire la viteza optimă de mers pe jos obișnuită necesară pentru a reduce riscul de diabet, iar revizuirile cuprinzătoare ale dovezilor lipsesc, au spus autorii.

Mersul ușor sau ocazional a fost definit ca fiind mai puțin de 3,2 kilometri pe oră. Ritmul mediu sau normal a fost definit ca fiind între 2 și 3 mile (3,2 și 4,8 kilometri) pe oră. Un ritm "destul de vioi" a fost de 3 până la 4 mile (4,8 până la 6,4 kilometri) pe oră. Iar "mersul vioi/rapid" a fost mai mult de 4 (6,4 kilometri) pe oră. Fiecare kilometru de creștere a vitezei de mers pe jos peste "brisk" a fost asociat cu un risc cu 9% mai mic de a dezvolta boala.

Faptul că mersul pe jos mai rapid ar putea fi mai benefic nu este surprinzător, dar "capacitatea cercetătorilor de a cuantifica viteza de mers și de a încorpora acest lucru în analiza lor este interesantă", a declarat prin e-mail Dr. Robert Gabbay, șeful departamentului științific și medical al Asociației Americane de Diabet. Gabbay nu a fost implicat în acest studiu.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Intensitatea mersului pe jos este importantă pentru prevenirea diabetului

Studiul afirmă, de asemenea, ideea că "intensitatea este importantă pentru prevenirea diabetului", a declarat Dr. Carmen Cuthbertson, profesor asistent de educație și promovare a sănătății la East Carolina University, care nu a fost implicată în studiu, prin e-mail. "Angajarea în orice cantitate de activitate fizică poate avea beneficii pentru sănătate, dar se pare că, pentru prevenirea diabetului, este important să se angajeze în unele activități de intensitate mai mare, cum ar fi o plimbare rapidă, pentru a obține cele mai mari beneficii".
Înțelegerea beneficiilor mersului în pas vioi

Studiul nu dovedește legătura cauză-efect, a spus Gabbay, dar "ne putem imagina că exercițiile fizice mai intense ar putea duce la o mai bună condiție fizică, la reducerea greutății corporale și, prin urmare, la rezistența la insulină și la scăderea riscului de diabet".

Dr. Michio Shimabukuro, profesor și președinte al departamentului de diabet, endocrinologie și metabolism de la Școala de Medicină a Universității de Medicină Fukushima, a fost de acord - adăugând că "o intensitate crescută a exercițiilor fizice datorată vitezei mai mari de mers pe jos poate duce la un stimulent mai mare pentru funcțiile fiziologice și la o stare de sănătate mai bună". Shimabukuro nu a fost implicat în studiu.

Viteza de mers pe jos poate, de asemenea, să reflecte pur și simplu starea de sănătate, ceea ce înseamnă că persoanele mai sănătoase sunt susceptibile de a merge mai repede, a declarat Dr. Borja del Pozo Cruz, cercetător principal în domeniul sănătății la Universitatea din Cadiz, Spania, care nu a fost implicat în cercetare.

"Există un risc ridicat de cauzalitate inversă, (în care) deficitele de sănătate sunt mai susceptibile de a explica rezultatele observate", a adăugat del Pozo Cruz. "Avem nevoie de studii controlate randomizate pentru a confirma - sau nu - rezultatele observate".

Pe aceeași temă

Mersul pe jos este o modalitate importantă de a vă îmbunătăți sănătatea

Mesajul general "este că mersul pe jos este o modalitate importantă de a vă îmbunătăți sănătatea", a spus Gabbay. "Poate fi adevărat că mersul pe jos mai rapid este chiar mai bun. Dar, având în vedere faptul că majoritatea americanilor nu fac suficient mers pe jos în primul rând, este cel mai important să încurajăm oamenii să meargă mai mult pe jos, pe măsură ce sunt capabili".

Totuși, dacă doriți să vă provocați, utilizarea unui dispozitiv de urmărire a fitness-ului - prin intermediul unui ceas, pedometru sau aplicație pentru smartphone - vă poate ajuta să măsurați în mod obiectiv și să vă mențineți ritmul de mers, au spus experții.

Dacă nu puteți obține un fitness tracker, o alternativă ușoară pentru urmărirea intensității exercițiilor fizice este "testul de vorbire". Dacă, în timp ce mergeți pe jos, puteți vorbi cu o voce "chinuită", ritmul dvs. este, probabil, vioi.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
boli activitate fizica sport diabet
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ al Austriei 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 În perioada 28 - 30 iunie, vezi LIVE pe canalul dedicat!
Stirile zilei Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: "Ne simţim ca acasă"
Videoclipul zilei
Citește și
Medicool sezonul 6, 23 martie 2024. Ce boli indică semnele care apar pe limbă: „Semnele nu ne duc...
Persoanele care au un câine sau o pisică sunt mai fericite şi pot fi scutate de boli
Lista bolilor transmise de țânțari. Ce ingrediente active ne protejează de mușcăturile periculoase
Super Neatza, 12 septembrie 2022. Cum îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate
Video recomandate
Video
Citește și
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers Catine.ro
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut... Happy Channel
Soția bărbatului ucis în accidentul comis de Mario Iorgulescu va merge la CEDO: „Nu mă las bătută. Mai bine... Libertatea.ro
Cât au ajuns să coste un șezlong, o limonadă, o cafea și un covrig pe plajă, în Constanța Ziare.com
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni AntenaSport
Fanii au felicitat-o în număr impresionant! Anunțul special făcut de Andreea Bănică după 16 ani de... Elle
Gestul halucinant al unui bărbat din Medgidia, după ce a aflat că soția l-a înșelat a doua oară. Și-a ieșit... Spynews.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“ BZI
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute HelloTaste.ro
Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru... Antena3.ro
„Linia roșie” care îți arată că hackerii au intrat în contul tău. Google a dezvăluit semnul secret la... useit
Horoscopul zilei de 24 iunie 2024. Balanțele pierd sume mari de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Evaluare Națională 2024: Ce subiecte au primit elevii la limba și literatura română și cum trebuiau rezolvate Wall-Street
Misha, primele declarații după zvonurile legate de împăcarea cu Connect-R: Ca să clarific toate aspectele... Kudika
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ Playtech
Care sunt subiectele care au picat la limba română, la Evaluarea Națională Redactia.ro
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română. Elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii Observator
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral MediCOOL
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Meteorologii Accuweather anunță o lună iulie fără PRECEDENT în România. Țara fierbe, la propriu! Temperaturi... Gandul
Pepe a spus adevărul despre banii încasaţi la nunta cu Yasmine. Ce a găsit în plicuri CanCan
Torticolis: tipuri, cauze, simptome și tratament DeParinti
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au... ZUTV
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al... UseIT
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie Hello Taste