Antena Căutare

Lista bolilor transmise de țânțari. Ce ingrediente active ne protejează de mușcăturile periculoase

În Europa, s-au înregistrat aproape la fel de multe cazuri de boală Dengue, în 2022, comparativ cu ultimii 11 ani, arată noile cifre ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), citează Reuters.

Galerie
Lista bolilor transmise de țânțari. Ce ingrediente active ne protejează de mușcăturile periculoase | Shutterstock

Mai exact, au fost 71 de cazuri de boală (care provoacă în general febră și dureri musculare, dar poate fi mai severă și uneori fatală) anul trecut, în principal în Franța. Între 2010 și 2021, au fost 74 de cazuri, mai arată Reuters.

Citește și: Trucul inedit care ține țânarii la distanță. Ce aliment trebuie să eviți pentru a nu atrage insectele, pe timp de vară

Lista bolilor transmise de țânțari

ECDC a avertizat, într-o conferință de presă joi, că există un risc tot mai mare de apariție a unui număr de boli transmise de țânțari în regiunea europeană, inclusiv Dengue, Zika, Chikungunya și virusul West Nile, fiind asociate de schimbarea climatului și de răspândirea țânțarilor purtători de virusuri.

Articolul continuă după reclamă

„Dacă acest fenomen continuă, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya și febra West Nile”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC. „Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităților de control ale populațiilor de țânțari, îmbunătățirea actelor de monitorizare și aplicarea măsurilor de protecție personală”.

Agenția de sănătate a spus că specia de țânțar Aedes albopictus, care răspândește virusurile care provoacă Chikungunya și Dengue, se deplasează mai spre nord și vest în Europa. Aedes aegypti, care răspândește boli precum Dengue, febră galbenă și Chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut și ar putea face progrese suplimentare, se arată în comunicat.

În timp ce ratele unor boli transmise de țânțari în Europa nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut ușor, cum ar fi malaria și zika, altele au înregistrat o creștere „uimitoare”, în special Dengue, a spus ECDC.

Ratele răspândirii bolii Dengue sunt în creștere la nivel global. Anul acesta, boala a fost depistată pentru prima dată în capitala Sudanului, iar Peru a declarat recent stare de urgență în majoritatea regiunilor din cauza creșterii numărului de cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri cu privire la o potențială creștere suplimentară a infecțiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care va afecta modelele meteorologice la nivel mondial, mai anunță Reuters.

Citește și: De ce ne mănâncă ciupiturile de țânțari. Care e explicația specialiștilor

Călătorii de peste mări ar trebui să fie pregătiți să prevină mușcăturile de țânțari, deoarece răspândesc viruși și paraziți, cum ar fi:

  • Chikungunya
  • Dengue
  • Dirofilarioza
  • Encefalita japoneză
  • Filarioza limfatică
  • Malarie
  • Febra din Valea Riftului
  • Febra râului Ross
  • Febră galbenă
  • Zika

Ce ingrediente active ne protejează de mușcăturile periculoase

Folosește repelenți cu ingrediente active înregistrate de către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). Atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, repelenții anti țânțari înregistrați de EPA se dovedesc sigure și eficiente, chiar și pentru femeile însărcinate și care alăptează.

  • DEET
  • Picaridin (cunoscut sub numele de KBR 3023 și Icaridin în afara SUA)
  • IR3535
  • Ulei de eucalipt de lămâie (OLE)
  • Para-mentan-diol (PMD)
  • 2-undecanonă

Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta produsului. Reaplică repelent conform instrucțiunilor. Nu pulveriza produsul pe pielea de sub îmbrăcăminte.

Dacă aplici și protecție solară, aplică mai întâi protecție solară și apoi repelent de insecte. Folosește haine largi cu mâneci și pantaloni lungi. Mai multe informații, poți vedea în următorul ghid de la CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor).

Test IQ rapid. Poți rezolva acest puzzle cu criptomonede în 15 secunde?... Agricultorul din Gorj care crește roșii-gigant. A dat 4 lei pe o sămânță, dar spune că merită. Cum arată cea mai grea ro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x