Ce este micro-înșelatul și cum ne afectează relația de cuplu. Explicațiile unui psihoterapeut
Doctor Mihaela Sahlean-Apetroale, psihoterapeut clinician şi Doctor în Psihologie, a vorbit la Super Neatza despre micro-înşelat şi în ce măsură ne poate afecta relația de cuplu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 08 Noiembrie 2024, 13:28 | Actualizat: Vineri, 08 Noiembrie 2024, 13:39Micro-înșelatul este un concept relativ nou şi cuprinde printre altele menținerea unui profil de dating si comunicarea cu un fost partener.
„Micro-înșelatul înseamnă a te concentra emoțional asupra altei persoane decât cea cu care ești într-o relație. Micro-înșelatul nu înseamnă un înșelat neapărat fizic. Este mai cu seamă un înșelat emoțional, dar poate aluneca și în înșelat fizic. De cele mai multe ori persoanele care inițiază lucrul acesta au nevoie de niște validări externe. Am putea spune că nu au un prag foarte mare de siguranță, dar de foarte multe ori se pierd reperele și se alunecă în altceva mult mai profund, mult mai durerors”, a explicat Doctor Mihaela Sahlean-Apetroale.
Pe aceeași temăCe este micro-înșelatul și care sunt semnele că partenerul îți trădează încrederea
Semnele că partenerul îți trădează încrederea prin micro-înșelat sunt:
-are mai puțin timp pentru relație
-invocă mai multe activități
-schimbă lucruri în stilul de viață
-are alte preocupări în urma conversațiilor cu cealaltă persoană
-apar acele minciuni aparent nevinovate
Termenul micro-înșelat se referă la mici încălcări ale încrederii într-o relație care nu trec pragul unei aventuri fizice. De exemplu, cineva își poate lăsa verigheta acasă atunci când iese singur în oraș sau poate discuta în secret online cu un fost partener. Actele de micro-înșelat sunt subiective și, prin urmare, pot fi dificil de navigat în relații. Dar dacă apar în mod constant, ele pot semnala probleme mai mari în relație.
Câteva exemple de micrp-înșelat sunt:
- Interacțiunea cu un fost partener într-un mod care îl face pe partener să se simtă inconfortabil.
- Flirtul
- Să nu arate clar celorlalți că el sau ea se află într-o relație exclusivă, în special atunci când altcineva îi face avansuri.
- Permiterea și chiar încurajarea avansurilor altora
- Comunicarea secretă cu un fost partener.
- Oferirea de bunuri private sau prețioase sau de bani altor persoane.
- Căutarea confortului emoțional și a încrederii în altcineva decât partenerul.
- Intrarea pe un site de dating
Pe aceeași temăCuplurile pot preveni încălcarea încrederii discutând și negociind termenii relației lor, atât la început, cât și pe măsură ce relația evoluează.