Antena

Cât au cheltuit turiștii pe litoralul românesc în vara aceasta

Litoralul românesc a fost printre destinațiile preferate ale românilor în 2024. Iată cât au scos din buzunare pentru vacanță.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 03 Octombrie 2024, 16:29 | Actualizat: Joi, 03 Octombrie 2024, 16:30
Galerie de imagini
Turiștii au luat cu asalt litoralul românesc în această vară
Shutterstock

În vara lui 2024, litoralul românesc a părut neîncăpător pentru turiști. Deși turismul românesc a stagnat în acest an, românii s-au înghesuit la malul Mării Negre.

Cât au cheltuit turiștii pe litoralul românesc în vara aceasta

În ciuda prețurilor piperate la cazare - mai exact o creștere de 8% a tarifelor pentru o noapte în comparație cu prețul de anul trecut -, turiștii au populat plajele autohtone. Totodată, aceștia au ales pentru vacanță și destinații precum Brașov, Cluj sau Sinaia.

Potrivit unei surse, platforma Travelminit.ro a realizat o analiză a celor mai căutate destinații din țară în acest an. Rezultatele au arătat că regiunile montane și marile orașe sunt în topul românilor.

Pe aceeași temă

Datorită weekendurilor prelungite și a ”punților” făcute de sărbători, românii au avut mai multe zile și mai multe opțiuni pentru vacanță.

Aceștia au ales strategic, astfel încât să profite din plin de zilele de odihnă. Potrivit sursei menționate anterior, cel mai mare număr de turiști pe litoral s-a înregistrat imediat după începerea școlii, pe 21 iuni, dar și în ultimele două weekenduri din luna iulie, precum și în weekendul prelungit de Adormirea Maicii Domnului.

În plin sezon estival, durata medie a șederii pe litoral a fost între 4 și 6 nopți, adică aproximativ 544 de euro pentru două persoane.

Mulți turiști au ales și centre SPA, unde creșterea față de 2023 a fost de 16%. Două persoane au plătit pentru două nopți de cazare aproximativ 811 lei.

O creștere semnificativă s-a observat și în privința numărului de familii care și-au petrecut vacanța mai ales în destinațiile montane. Pentru patru nopți de cazare, aceștia un plătit undeva la 2.038 de lei. Pentru destinațiile SPA, 2.183 de lei, iar în orașele mari, 1.832 de lei.

Pe aceeași temă

Prețurile medii pentru cazare au crescut în acest an. O noapte costă aproximativ 169 de lei în zonele montane, 191 de lei în destinațiile SPA și 161 de lei în orașele mari.

Recomandari A1

Conform informațiilor, pentru cupluri, un sejur de două nopți a costat, în medie, 811 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 6,5% față de anul precedent.

Călătoriile de familie de patru nopți au înregistrat și ele o creștere generală de 8,7% comparativ cu anul anterior, cu prețuri semnificative în destinațiile montane (2.038 lei), SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei).

În urma inflației, românii au fost nevoiți să se adapteze, alegând să-și planifice vacanțele din timp pentru a beneficia de reduceri sau să meargă pe litoral fie la începutul sezonului estival, fie la final.

Conform datelor înregistrate de compania Litoralulromanesc.ro, vânzările au cresut cu aproximativ 20% comparativ cu 2023, raportând vânzări de peste 270 milioane lei, față de 224 milioane lei în sezonul precedent.

Pe aceeași temă

Totodată, a crescut și volumul de turiști cu aproximativ 14%, ceea ce înseamnă cu peste 265.000 de persoane care și-au rezervat sejurul la mare în 2024 prin intermediul agenției de turism menționată. Dintre aceștia, 38% au plătit cu cardul de vacanță.

„Rezultatele au depășit previziunile noastre de creștere, ceea ce este cu atât mai remarcabil cu cât piața vacanțelor la mare a stagnat în 2024.

Creșterea se datorează încrederii turiștilor în serviciile pe care le oferim de peste 20 de ani.

În plus, în 2024, am extins oferta de proprietăți, incluzând peste 100 de unități noi în portofoliu.

Turiștii noștri au beneficiat de o ofertă mai variată și de avantaje suplimentare, cum ar fi accesul gratuit la un parc de aventură din Neptun, un program pe care îl vom menține și în 2025.

Pe aceeași temă

De asemenea, numărul rezervărilor online a crescut în acest an, unul dintre obiectivele noastre fiind continuarea proceselor de automatizare a fluxurilor de rezervare”, a precizt Ionuț Nedea, fondatorul Litoralulromanesc.ro.

Către ce stațiuni s-au îndreptat românii în vara aceasta

Românii au ales confortul în vacanțele din această vară, astfel că s-au orientat către hoteluri de 3 sau 4 stele. Totodată, a fost un număr extrem de mare de cereri pentru pachetele all-inclusive.

În topul stațiunilor se află Eforie Nord și Mamaia. Pe locul trei se află Neptun și Olimp.

„Această cerere constantă subliniază importanța păstrării turiștilor în România și îmbunătățirea ofertei locale.

Totuși, provocările internaționale continuă să existe, impunându-ne să inovăm și să ne adaptăm”, a specificat Timea Imecs-Ambrus, CEO al Travelminit.ro.

Potrivit sursei menționate anterior, de la 1 octombrie, Szallas Group a integrat Litoralulromanesc.ro, însemnând servicii extinse și personalizate.

Pe aceeași temă

„Această colaborare va permite partenerilor din industrie să ajungă la o audiență mai largă, iar călătorii să beneficieze de o varietate mai mare de opțiuni, de la vacanțe pe litoral la escapade montane.

Împreună, cele două platforme vor transforma experiența de călătorie într-una mai fluidă și captivantă, consolidând atractivitatea României ca destinație turistică de top”, precizează CEO-ul Szallas Group, Piotr Furmanski.

De asemenea, românii pot călători cu ajutorul cardului de vacanță și în 2026. Totodată, în următorii doi ani, se preconizează deschiderea a mai bine de 20 de unități noi în sectorul ospitalității, adică aproximativ 2.000 de camere noi.

Whatsapp LinkedIn
sezon estival cheltuieli vacanță 2024 litoralu românesc marea neagră
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Turneul de tenis de masă | WTT China Smash 2024 se desfășoară LIVE în AntenaPLAY. Până pe 6 octombrie, fii alături de sportivii români!
Stirile zilei Cât costă kilogramul de varză în pieţe. Gospodinele s-au apucat deja să o pună la murat
Videoclipul zilei
Citește și
Cât a plătit un bărbat pentru un pahar de bere la o piscină din Cluj. Suma a încins internetul
Ce insule elene ar trebui să evite românii. Riscă să rămână fără apă în plin sezon
”Vederea la mare” păcălește mulți turiști. Cum sunt înșelați frecvent în sezonul estival
Începe sezonul angajărilor în turism. Cât câștigă un barman, ospătar sau bucătar
Video recomandate
Video
Citește și