Experiența unui vlogger român care a intrat în Rusia, după ce vizitase Ucraina. Ce mesaje a primit de la internauți:„Ești defazat”
Un vlogger a povestit prin ce experiență a trecut în Rusia, după ce s-a prezentat la vamă cu viza Ucrainei pe pașaport. Internauții au reacționat imediat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 08 Iulie 2024, 17:49 | Actualizat: Luni, 08 Iulie 2024, 17:49Cătălin Stănciulescu, cunoscut pe YouTube ca Back Pack Your Life, a relatat întâlnirea cu autoritățile ruse, după începerea războiului în Ucraina.
Celebrul vlogger a vrut să intre în Rusia cu pașaportul pe care avea viza de Ucraina, potrivit unei surse.
Experiența unui vlogger român care a intrat în Rusia, după ce vizitase Ucraina
Cătălin a avut parte de ceva emoții la intrarea în Rusia, după ce autoritățile vamale au observat viza de Ucraina pe pașaportul său.
Ofițerii ruși au condus un interogatoriu, însă în cele din urmă i-au permis intrarea în țară.
Pe aceeași temăCătălin Stănciulescu este deja rodat pe drumurile lumii, astfel că nu s-a pierdut cu firea și a trecut rapid peste incident.
El a ținut însă să împărtășească și cu alți iubitori de aventură pățania, pentru a-i pune în gardă. De asemenea, a povestit cum a luat viza pentru Rusia, cât de problematic este pentru străini să intre în țara respectivă, dar a dat și detalii în legătură cu bugetul și cazarea.
Tânărul a ținut să menționeze și faptul că, în Rusia, cardurile bancare din România nu funcționează, din cauza sancțiunilor.
„Viză - De la sfârșitul anului trecut se poate opta pentru e-visa pentru Rusia, nefiind nevoie să mai mergi cu dosarul la ambasadă.
Ia-ți vreo două ore pentru completarea aplicației pentru viză, procesul fiind asemănător cu cel pentru viza de America. Pe lângă bilete de avion și cazări o să mai ai nevoie și de o asigurare de călătorie valabilă în Rusia.
Viza costă 50 euro (plătiți în AED) și este eliberată în câteva zile. Cu e-visa poți sta în Rusia cel mult 16 zile.
Avion - Din cauza restricțiilor, nu se poate zbura către Rusia din nicio țară UE. Așa că ești obligat să zbori din Istanbul, Belgrad, Tbilisi, Dubai sau Yerevan. Sau din Minsk, dar nici aici nu poți zbura din EU. Cea mai convenabilă variantă pentru noi este prin Istanbul, cu Turkish Airlines, însă nu te aștepta la prețuri prea mici. Ba din contră!
Immigrations - Din ce am observat, Rusia își dorește din nou turiști europeni, așa că problemele la frontieră cred că sunt destul de rare. Dacă ai ștampile de Ucraina în pașaport, așteaptă-te însă la întrebări suplimentare.
Noi am fost în Ucraina chiar în timpul războiului, așa că a trebuit să așteptăm un ofițer de frontieră care să ne întrebe ce am făcut pe acolo!
Cazare - Booking și alte platforme cunoscute nu funcționează în Rusia. Există însă platforme similare, care funcționează pe aceleași model. Am folosit Ostrovok și a fost în regulă. Plata cazării se poate face la fața locului.
Bani - Cardurile Visa, Mastercard, Revolut, etc. nu funcționează sub nicio formă în Rusia. Așa că trebuie să te pregătești cu euro sau dolari, pe care îi schimbi în ruble după ce ajungi.
Ia-ți bani în plus pentru că nu poți primii alții din țară, nici serviciile precum Western Union nu funcționează acolo.
Conectivitate - Cartele SIM cu internet și minute pot fi cumparate de peste tot, inclusiv din aeroport. Sunt ieftine și funcționează bine.
Atât doar că GPS-ul nu merge bine în Moscova, indiferent de aplicația folosită. Înțeleg că este bruiat în mod intenționat chiar de către ruși.
Pe aceeași temăVPN - Facebook, Instagram, Twitter si alte site-uri occidentale nu pot fi accesate din Rusia decât cu VPN. Grijă mare însă, VPN-ul nu poate fi accesat cu sim card-ul cumpărat din Rusia în telefon.
A mers însă fiind conectat la internet cu un e-sim care acoperea atât Rusia, cât și Turcia. Cum mi s-a părut Moscova? Grandioasă. Plină de viață. Extrem de curată și sigură. Cu o mâncare de nota 20.
Un oraș pe care nu ai voie să îl ratezi. Sigur, poți aștepta un context ceva mai favorabil pentru o vizită. Sau nu! Cu mai multe detalii revin în postarea următoare! Dacă ai curiozități, te aștept cu un comentariu!”, a scris acesta.
Vloggerul a povestit întreaga întâmplare pe un grup de Facebook destinat călătoriilor pe cont propriu. Postarea sa însă nu a avut efectul scontat.
Pe aceeași temăCe mesaje a primit de la internauți
„Zdrastvuite, salutări din Moscova! Recunosc, îmi doream de mult să ajung în Rusia. Și acum că am văzut cum este pe acolo îmi doresc să revin. În special pentru Transsiberian! Prima postare din seria Rusia vine cu chestiuni practice pe care ar trebui să le știi dacă vrei și tu să îți planifici o călătorie. Nu de alta, dar nu e tocmai cel mai ușor să te organizezi pentru țara asta!” a scris Cătălin la începutul postării pe grupul respectiv.
Experiența vloggerului în Rusia nu a stârnit deloc simpatia românilor, nici măcar empatia acestora. Ba mai mult, Cătălin a primit o serie de mesaje care îl blamau pentru alegerea de vacanță făcută.
În ciuda faptului că destinația de vacanță nu reprezintă și susținerea politică, internauții nu au ținut cont de asta și l-au tras la răspundere.
„Nu știu dacă e momentul potrivit să vizitezi Rusia... Depinde ce relații ai acolo”, i-a răspuns cineva.
„Interesant moment ați ales. Fără zboruri, fără telefonie, fără carduri, fără...” a subliniat altcineva.
Pe aceeași temă„Informațiile sunt foarte utile, sincer să fiu, dar nu înțeleg totuși dacă vă crapă atâta buza după Rusia de ce nu ați călătorit anterior când totul era mai normal cu această țară și prețurile erau mai omenești. Pe de altă parte opinia mea este că dacă noi călătorim acum în acest moment în această țară este total nepotrivit, chiar s-au terminat țările de vizitat pe acest pământ și rămăsese ultima Rusia?! Uite acum dau buluc românii în astfel de aventuri total nesăbuite pentru moment”, a specificat altcineva.
„Eu cred că dacă vrei adrenalină, liber la vizită în Rusia... Adică oricum era adrenalină și înainte, știi când intri, dar nu mai știi când ieși. Înțeleg într-un fel dorința unora de a vizita această țară, mai ales Sankt Petersburg, dar totuși sunt alte câteva sute de țări în care merită să cheltui bani, înainte să calci pe tărâm sovietic. Dar ține evident de viziunea fiecăruia. Pentru mine e foarte clar, nu voi trăi vreo 700 de ani ca să apuc să văd Rusia. Doar dacă nu ne vizitează ei mai repede și atunci înțeleg acest gest să ai o viză rusească pe pașaport”, spune un alt utilizator.
„Și dacă le vine cheful să te aresteze sub o acuzație de spionaj, că așa au ei chef, cum mai ieși de acolo? Nu zic că se și întâmplă, dar un mic risc există”, a întrebat altcineva.
„Îți mai asumi și riscuri în viața asta, ce să faci. În Ucraina mi-au sunat în creieri antiaerienele de 7 ori într-o singură noapte, la trei zile după ce am plecat eu au fost loviți de dronele rusești chiar în centrul orașului”, i-a răspuns Cătălin Stănciulescu.
„Esti defazat de istorie, frate. Te plictisești și ți-e dor de comentarii. Dacă tot te bagi în seamă mergi și în Coreea de Nord. Dar să-ți iei bilet doar de dus, că de întors au ei grijă”, i-a reproșat altcineva.
Pe aceeași temăÎnsă nu toți internauții au fost de această părere. Au fost și voci car l-au felicitat și au căutat să îi urmeze sfaturile pentru vacanțele lor viitoare.
„Nu există țară pe planetă unde să nu merite să îți cheltui banii. Oriunde ai merge, orice colț uitat de lume, sigur o să găsești un om fain, un obicei nou, o tradiție locală, o mâncare bună, un peisaj frumos și așa mai departe. Oricât de sărăcăcios ar fi locul ăla, oricât de buni sau răi ar fi conducătorii lor, oricât de rău famat sau controversat ar fi, oricât de turistic”, a specificat cineva.
„Un admin nu observă jignirile? E o destinație de vacanță, ce treaba au altele aici? Sunt sigură că a fost o experiență foarte plăcută. Frumoase fotografii și amintiri”, a scris altcineva, însă a fost rapid ironizat de un utilizator: „Câtă sensibilitate!”
„Și pentru mine a fost ceva waw”, a comentat o persoană.
„Trebuie să vizitați și Sank Petersburg. Este minunat, aer imperial, altă stare decât Moscova!” a menționat altcineva.
„Da! Am fost în 2019 și mi-a rămas la suflet! Și Sankt Petersburg la fel. Aș reveni oricând!” spune un alt internaut.
Pe aceeași temăRecomandările MAE pentru cei care merg în Rusia
Ministerul Afacerilor Externe din România le recomandă câteva lucruri românilor care aleg ca destinație de vacanță Federația Rusă.
„Nu există amenințări teroriste, însă, având în vedere războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, există posibilitatea ca autoritățile federale/regionale/locale să instituie în orice moment restricții de călătorie. Un număr de 11 aeroporturi civile, din zona de sud-est a Rusiei, sunt închise temporar (Krasnodar, Anapa, Gelendzhik, Rostov-pe-Don, Briansk, Voronej, Belgorod, Kursk, Lipețk, Simferopol, Elista).
În 8 regiuni limitrofe teatrului de operațiuni de la granița ruso-ucraineană (Sevastopol, Ținutul Krasnodar, Regiunea Rostov, Regiunea Voronej, Regiunea Belgorod, Regiunea Kursk și Regiunea Briansk), este în vigoare o stare denumită „regim de reacție medie”, caracterizat prin următoarele condiții:
a) posibilitatea strămutării populației din localitățile/zonele unde se desfășoară operațiuni militare;
b) restricționarea accesului în aceste regiuni și limitarea circulației în aceste regiuni;
c) restricționarea circulației mijloacelor de transport și percheziționarea acestora;
Pe aceeași temăd) posibilitatea înființării formațiunilor de apărarea civilă;
e) intensificarea pazei obiectivelor considerate a fi importante.
În toate regiunile aflate pe teritoriile Districtului Federal Central și ale Districtului Federal de Sud, este în vigoarea <<starea de alertă sporită>>.
În 68 dintre subiecții Federației Ruse funcționează interdicții privind utilizarea aparatelor de zbor fără pilot și a dronelor.
Din motivele mai sus enunțate, prezența pe stradă a personalului MAI, Gărzii Naționale Ruse și al Ministerului Apărării este semnificativă”, este specificat pe site-ul MAE.