În ediția de sâmbătă, 29 martie 2025, medicul Mihail Pautov, alături de invitații săi, a explicat proprietățile uleiului de rapiță.
MediCOOL, sezon 8, 29 martie. Beneficiile și proprietățile uleiului de rapiță. Explicațiile specialiștilor
„Uleiul de rapiță nu e așa de rău pentru piele”, spune Monica Păun, medic dermatolog. „Hidratează foarte bine piele, pot să-l folosesc pe perioade lungi. (...) Este conținut de foarte multe produse cosmetice.”
„E primul care îți place”, subliniază medicul Mihail Pautov.
„În produse cosmetice stabile”, adaugă medicul dermatolog. „Nu ne dăm cu ulei de rapiță din bidon.”
Samuel le Torriellec a fost și el prezent în platoul MediCOOL și a arătat cum și ce se poate găti cu uleiul de rapiță.
„Dacă e să ne uităm strict la ingrediente, suntem undeva între uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline când vorbim de beneficii pe sănătatea cardiovasuclară”, spune Ștefan Busnatu, medic cardiolog, despre uleiul de rapiță. „Vă mărturisesc că nici eu n-am gustat ulei de rapiță.”
„În Vest, uleiul de rapiță e cam echivalentul uleiului de floarea soarelui în România”, spune Roxana Voica, medic gastroenterolog. „Atenție să fie neprocesat.”
Aceasta recomandă ca, în cazul uleiului de rapiță procesat, să se utilizeze o cantitate mai mică.
„Este un pic mai bun decât floarea soarelui, dar pe mine ca diabetolog nu mă ajută pentru că pacientul are tendința să consume sau să-l folosească la fel”, spune Simona Carniciu, medic diabetolog.