MediCOOL, sezonul 5, 11 noiembrie 2023. Ce înseamnă „a te trage curentul”. Medicul Mihail Pautov: „Nu este un mit românesc”
Deși mulți consideră că „a te trage curentul” este doar un mit românesc, medicul Mihail Pautov a explicat cum ne afectează, de fapt, frigul. Medicul Mihail Pautiov și invitații săi au vorbit despre mituri din online, în ediția MediCOOL de pe 11 noiembrie 2023.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 12 Noiembrie 2023, 15:56 | Actualizat: Duminica, 12 Noiembrie 2023, 16:24Medicul Mihail Pautov a explicat că frigul duce la contractarea vaselor de sânge. Pentru că în vasele de sânge se află celulele albe care ne apără de bacterii, acetea dispar din cauza frigului, iar bacteriile „își fac de cap”. Așadar, curentul există și favorizează patogenii care crează diverse inflamații și dureri.
Medicul Mihail Pautov a explicat de ce „ a te trage curentul” nu este un mit românesc, așa cum scrie adesea pe Internet.
Pe aceeași temăCe se întâmplă, de fapt, când ne trage curentul. Medicul Mihail Pautov a explicat la MediCOOL de ce de apar infecții când stăm în curent: „Nu este un mit românesc”
„Celulele albe țin de imunitatea noastră și ne protejează. Sunt ca niște străjeri la zidul unei cetăți. Stau în fața zidului zi și noapte și ne protejează. Avem și bacterii, patogeni, care stau și aștepată momentul ideal să intre în cetate”, a explicat medicul Mihail Pautov.
Medicul a explicat că dacă cineva care a stat în curent s-a ales cu o măsea umflată, înseamnă că avea deja o mică bacterie pe care corpul o ținea sub control. Infecția a răsărit pentru că globulele albe au fost afectate de frig și nu au mai putut lupta cu bacteriile.
„Când stăm pe loc aerul de lângă corp se încălzește și el. Stăm ca într-o pătură de aer cald. În momentul în care avem de-a face cu vântul, fie că stăm între două geamuri deschise, fie că mergem cu trenul și e geamul deschis, fie că mergem cu autocarul și sunt două geamuri deschise, suflă curentul și aduce temperatura corpului mai aproape de temperatura camerei. Pe studii s-a demnonstrat că este nevoie de o scădere de 2 sau 3 grade Celsius ca acești străjeri să plece. Acești străjeri stau în vase de sânge care la frig se contractă. Atunci când frigul, sau curentul te trage la ureche sau la gât sau poate la spate, vasele de sânge se contractă, străjerii noștri pleacă (celulele albe care ne protejeză de bacterii) și ceea ce se întâmplă este că un patogen rămâne singur și mai cheamă prieteni. Atunci pot să apară durerea, inflamația, otita, de exemplu. M-a tras curentul și mi s-a umflat o măsea. Era o bacterie deja. Era un mic abces acolo, pe care corpul îl ținea sub control. Ne-a tras curentul, străjerii pleacă și infecția asta răsare. Iată că acest curent există!”, a explicat medicul Mihail Pautov.