Medicool sezonul 6, 18 mai 2024. Când și de ce este indicată scoaterea amigdalelor la copii și adulți. Ce spune medicii
Dr. Mihail Pautov a discutat cu medicul ORL Silviu Oprescu despre scoaterea amigdalelor la copii și adulți. Iată când este necesară extirparea lor și cum este afectat sistemul imunitar.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 18 Mai 2024, 13:34 | Actualizat: Sambata, 18 Mai 2024, 15:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dr. Mihail Pautov l-a avut invitat pe medicul ORL Silviu Oprescu, cu care a discutat despre amigdalectomie.
Când și de ce este indicată scoaterea amigdalelor la copii și adulți. Ce spune medicii
În ediția Medicool din 18 mai 2024, dr. Mihail Pautov a discutat despre scoaterea amigdalelor cu medicul ORL Silviu Oprescu. În ceea ce privește această intervenție la
”Scoaterea amigdalelor are niște indicații, operația se face, în general, după niște indicații. Principala este recurența episoadelor acută. Dacă vorbim de populația pediatrică, putem să fim puțin mai toleranți. Până undeva în jurul vârstei de 10- 14 ani, amigdalele au un rol în reglarea imunității. Ele eliberează limfocite d, care sunt o parte din celulele albe, care ne ajută să luptăm cu infecțiile atunci când este cazul.
Au rol în dezvoltarea imunității, sunt prima poartă, dar dacă saturația lor infecțioasă depășește beneficiul pe care acesta îl au, devin un focar de infecție pentru tot organismul și atunci este mai benefic să le scoatem. Oricum după vârsta de 10-14 ani, după pubertatea în general, rolul pe care amigdalele l-au avut este preluat de amigdala linguală, același tip de țesut pe care îl avem pe spatele limbii. Mucoasa de pe interior obrajilor fac ceea ce făceau amigdalele înainte și imunitatea e oarecum pregătită”, a spus specialistul ORL.
Pe aceeași temăÎntrebat de ce micuții fac amigdalită, medicul Silviu Oprescu a răspuns: ”Copiii merg în colectivitate, nu au imunitatea pregătită, interacționează cu alții. Bineînțeles, și igiena în primii ani este un pic mai precară, bagă mâini în gură, stau în contact apropiat cu alți copii care sunt purtători de diferiți germeni, fie viruși, fie bacterii, și atunci bineînțeles că se ajunge și fac amigdalită”.
Despre scoaterea amigdalelor la adulți, expertul ORL a explicat: ”Dacă avem indicații, absolut merită să scoatem amigdalele. Doar că acolo nu mai trebuie să 4-5 episoade pe an, e suficient să avem 2-3 episoade pe an și este o indicație din punct de vedere al recurențelor. Bineînțeles, rămân toate celelalte: flegmonul periamigdalian, sindromul de apnee în somn, suspiciunea de proces tumoral, care ne pun indicația”.
MediCOOL a revenit la Antena 1 cu sezonul 6
Cel de-al șaselea sezon MediCOOL poate fi urmărit în această primăvară, la Antena 1 și în AntenaPLAY, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.
Dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală) şi Carmen Brumă (autor programe de slăbit) se întorc pe micile ecrane cu emisiunea ce pune pe primul loc sănătatea, abordând numeroase subiecte și probleme de actualitate, dar și cele mai noi experimente și subiecte tabu, explicate pe înţelesul tuturor, alături de invitaţii emisiunii.
MediCOOL prezintă cele mai interesante și utile sfaturi pentru sănătate, ce contribuie la prevenirea și la tratarea diverselor afecțiuni, dar şi informații despre nutriție, sport și o stare generală de bine.
Urmărește MediCOOL sezonul 6 pe Antena 1 și AntenaPLAY!