Medicool sezonul 7, 23 noiembrie 2024. Cum te poți îmbolnăvi dacă mănânci prea multă pâine
Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitată la Medicool. În ediția din 23 noiembrie 2024, specialistul a vorbit despre intoleranța la gluten.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 23 Noiembrie 2024, 16:46 | Actualizat: Sambata, 23 Noiembrie 2024, 16:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicul Roxana Voica a explicat cum apare intolerența la gluten și ce anume se întâmplă în organismul nostru.
Medicool sezonul 7, 23 noiembrie 2024. Cum te poți îmbolnăvi dacă mănânci prea multă pâine
”Pâinea făcută din grâu și, în special, din cerealele cu spic ori secară conține gluten. E o proteină vegetală, conținută în boaba de această cereală, grâu, secară sau orz. Acest gluten ne poate da o sensibilitate.
Există oameni care au intoleranță genetică la gluten, se numește celiachie sau boală celiacă, și, în principiu, unul din 100 de oameni are această intoleranță la gluten, moștenită, dobândită.
Este o boală autoimună. De fapt, este o reacție autoimună, sistemul imunitar percepe această proteină ca fiind ceva rău și produce niște celule care acționează împotriva corpului nostru, în special la nivelul intestinului subțire, unde avem o mucoasă formată din niște proiecții, așa ca degetele.
Se numesc microvili intestinali, iar acești anticorpi împotriva glutenului distrug acești microvili intestinali.”, a povestit Roxana Voica, medic gastroenterolog.
Specialistul a precizat că este o boală greu de depistat și se dezvoltă singură, fără să fie nevoie de intervenții.
Pe lângă gluten, pâinea conține carbohidrați, fructani, pe care nu le putem digera: ”Oamenii care au un microbiom modificat, au această intoleranță la gluten, doar că ei nu tolerează acești fructani. Ei scot tot ce conține gluten și spun că se simt mai bine”.
Pe aceeași temăMediCOOL a ajuns la al șaptelea sezon. Emisiunea de vede sâmbăta de la 12:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cel de-al șaptelea sezon MediCOOL va putea fi urmărit în această toamnă, pe Antena 1, începând din 14 septembrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.
Dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală) şi Carmen Brumă (masterand nutriţie) revin pe micile ecrane și aduc medicina mai aproape de telespectatori, pentru că sănătatea nu înseamnă doar tratament, ci și prevenție, și începe încă de acasă.
Cele mai noi experimente, dar și subiecte tabu, explicate pe înţelesul tuturor, vor fi dezbătute alături de invitaţii emisiunii, într-un decor cu totul nou.
Împreună cu experți de top din diverse domenii, MediCOOL oferă informații și soluții accesibile, ușor de aplicat în viața de zi cu zi, astfel că telespectatorii vor afla informații utile despre alimentație, sport, igienă, dar și despre prevenirea afecțiunilor comune, prin metode simple și eficiente.
Pe aceeași temă„Avem un sezon nou, un platou nou și un vibe mult mai bun! În primul rând, oriunde merg, am nevoie și visez la un birou - acolo îmi întind studiile, citesc și mă simt ca la mine în cabinet; iar ăsta este noul platou - se deschide central, cu biroul meu și ador treaba asta. În cel de-al doilea rând, ne-am concentrat pe fix ce ne interesează pe noi, și anume, pe viața de zi cu zi, ce mâncăm, ce ulei folosim, ce carne gătim, ce este mai bun pentru noi?
Și sper ca oamenilor să le placă asta – să audă lucruri relevante pentru ei, pentru alegerile lor din viața de zi cu zi. Cât despre mine, abia aștept să începem, pentru că, sincer, nu am așteptat niciun sezon așa cum îl aștept pe acesta”, dezvăluie gazda emisiunii, Dr. Mihail Pautov.
La rândul ei, Carmen Brumă mărturisește: „Sezonul 7 MediCOOL a fost o provocare pentru mine, dar și pentru restul echipei”.
MediCOOL revine cu un nou sezon plin de informații utile și sfaturi practice pentru sănătate, ce contribuie la prevenirea și la tratația diverselor afecțiuni, dar informații despre nutriție, sport și o stare generală de bine.