Antena

DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță. Cum să te protejezi de hackeri

Metodele de înșelătorie sunt din ce în ce mai greu de depistat, iar oamenii pot pica cu ușurință în plasele escrocilor. Iată câteva sfaturi importante pentru a evita capcanele și tentativele de fraudă din mediul online atunci când faci rezervare pentru o vacanță!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 16:25 | Actualizat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 17:46
Galerie de imagini
DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță.
Shutterstock.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă cu privire la românii care își planifică vacanțele în această perioadă, amintind de metodele de escrocherie care își fac apariția din ce în ce mai mult pe toate canalele.

Oficialii explică ce trebuie să iei în calcul pentru a sta departe de capcanele hoțillor și cum te poți proteja de escrocherii cu ajutorul unor sfaturi extrem de simple, dar eficiente.

Pe aceeași temă

Iată ce spun reprezentanții DNSC!

DNSC face recomandări pentru românii care vor să plece în vacanță

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului național de conștientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esențiale dedicate utilizatorilor din România, pentru a-și proteja datele personale și financiare în sezonul estival.

Oricine își dorește o vacanță de vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, dar pentru asta trebuie să ne formăm niște reflexe de securitate pentru gestionarea corectă a datele noastre.

De la evitarea ofertelor prea bune pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe și autentificarea în doi pași, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranță în timpul pregătirilor pentru vacanță” transmit reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pe pagina oficială de Facebook.

Pe aceeași temă

Recomandările transmise pentru românii care își fac rezervări de vacanță

Pe site-ul oficial DNSC, reprezentanții punctează importanța următoarelor:

Recomandari A1

Experții recomandă ca înainte de completa date importante pe anumite site-uri, să verificați întotdeauna dacă acestea sunt legitime.

„Căutați simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asigurați-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteți verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alți utilizatori au avut experiențe pozitive sau negative” susțin oficialii.

Este importantă alegerea unei agenții cu o reputație bună, iar cel mai simplu lucru este de a cere recomandări de la familie sau prieteni. O altă metodă eficientă este de a căuta agenții cu recenzii cât mai pozitive.

„Asigurați-vă că agenția este licențiată şi că are o prezență online solidă. Informați-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agențiilor.”

În spatele ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate, de cele mai multe ori se ascund înșelătorii.

Hackerii promovează deseori oferte irezistibile tocmai pentru a atrage victimele şi pentru a le fura banii și informații personale. Este bine să vă gândiți de două ori înainte de a vă încâta la oferte de lux la prețuri extrem de mici sau chiar vacanțe gratuite.

„Evitați să accesați link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și nu completați datele personale sau bancare la cerere pe acestea” mai adaugă oficialii.

Autentificarea în doi pași este o metodă de plată sigură atunci când rezervările se fac în mediul online. Este important să aveți această funcție activată pe dispozitivele dumneavoastră „prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoști (codul PIN, parola), ceva ce deții (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) și ceva ce îți aparține (amprenta, recunoașterea facială).”

Este important să vă asigurați că dispozitivele dumneavoastră sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. Utilizarea unei parole puternice pentru a vă conecta la contul de e-mail şi la alte conturi online, este un aspect la fel de important, spun cei de la DNSC.

De cele mai ulte ori, rețelele WI-FI publice pot fi nesigure, iar folosirea acestora este recomandată doar în cazuri de urgență. Este de evitat utilizarea rețelelor publice de internet atunci când accesați informații sensibile, precum ar fi „contul bancar sau cardul de credit”

„Dacă trebuie să utilizați o rețea Wi-Fi publică, utilizați o conexiune VPN (rețea privată virtuală) sau vă puteți configura propriul hot-spot wireless” spun oficialii.

Deși durează puțin, este recomandată urmărirea activității bancare și verificarea tranzacțiilor. Dacă există ceva suspect, chiar și la ATM, este bine să evitați folosirea aparatului.

„nu permiteți fotocopierea cardului și acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul” adaugă reprezentanții DNSC.

Este recomandat să nu postați informații despre vacanță pe rețelele sociale și, bineînțeles, să evitați să partajați locației în mod public. Puteți revizi setările de confidențialitate pe conturile de social media, iar escrocii nu mai pot găsi astfel de informații „pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracțiuni”.

În cazul în care deveniți victima unei fraude, puteți raporta acest lucru prin depunerea unei plângeri oficiale la Poliție. Este important să informați și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, fie prin apel telefonic la numărul 1911, fie la adresa de e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a putea preveni astfel astfel de incidente în viitor”.

„Proiectul național de educație digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

#SigurantaOnline este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor, la care s-au raliat și alte entități public-private.” mai transmit oficialii.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
dnsc vacanțăm turiști bani hackeri
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ al Austriei 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 În perioada 28 - 30 iunie, vezi LIVE pe canalul dedicat!
Stirile zilei Claudiu a pariat tot pe o afacere şi a dat lovitura. Are un contract cu un hipermarket din Capitală: vinde cu 25 de lei kilogramul
Videoclipul zilei
Citește și
DNSC trage un semnal de alarmă! Hackerii trimit mesaje și apelează în numele angajaților
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii cu cea mai mare probabilitate de a experimenta abundență în iulie 2024 Catine.ro
Cum arăta Alfonso ( Poncho) Herrera în 2002. Schimbarea drastică prin care a trecut actorul de-a lungul timpului Happy Channel
Românii pentru care drumul spre Grecia sau Croația durează mai puțin decât până la Mamaia. Ponturi pentru... Libertatea.ro
Efectele succeselor de la EURO 2024 pentru mentalul colectiv al poporului român. „Aplatizarea furiei... Ziare.com
Derapaj incredibil al lui Gigi Becali la adresa Elenei Lasconi: „Cum să stăpânească 10 milioane de... AntenaSport
Petrecere FABULOASĂ pentru fiul Nadiei Comăneci, organizată de Anastasia Soare. Cum arată Dylan, care tocmai a... Elle
Cartofi franțuzești în varianta românească. Rețetă perfectă de cină rapidă și gustoasă Spynews.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“ BZI
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia HelloTaste.ro
Cum eviţi cele mai comune motive de ceartă într-o căsnicie. Lidia Fecioru: "Ne pierdem rădăcinile" Antena3.ro
Rotația nucleului Pământului începe să încetinească, susțin experții. Cum se vor schimba zilele useit
Horoscopul zilei de 30 iunie 2024. Taurii au nevoie de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
”Cuptorul” din Aeroportul Henri Coandă, amendat de ANPC. Protecția Consumatorilor obligă Compania Națională... Wall-Street
Ioana Ignat, despre relația cu Sebastian Dobrincu după despărțire: Ne iubim în continuare... Kudika
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ Playtech
Cine este românca care i-a sucit mințile olandezului Stefan de Vrij. Cei doi s-au căsătorit, iar femeia va... Redactia.ro
Claudiu a pariat tot pe o afacere şi a dat lovitura. Are un contract cu un hipermarket din Capitală: vinde cu 25 de... Observator
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două... MediCOOL
Tort cu blat bicolor și cireșe, decorat cu cremă de mascarpone HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Orașul din România unde un apartament cu trei camere se vinde cu doar 7000 de euro. Pare IREAL! Gandul
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată pe sora ei geamănă CanCan
Reguli de siguranță la piscină DeParinti
Jimin i-a cerut scuze lui Ha Sung-woon pentru că nu l-a sprijinit în timpul serviciului militar: „Îmi pare atât... ZUTV
Ce salarii au directorii celor mai mari companii tech. „Cei 7 Magnifici” dau sume anuale fantastice UseIT
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare Hello Taste