Antena

DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță. Cum să te protejezi de hackeri

Metodele de înșelătorie sunt din ce în ce mai greu de depistat, iar oamenii pot pica cu ușurință în plasele escrocilor. Iată câteva sfaturi importante pentru a evita capcanele și tentativele de fraudă din mediul online atunci când faci rezervare pentru o vacanță!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 16:25 | Actualizat: Miercuri, 19 Iunie 2024, 17:46
Galerie de imagini
DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță.
Shutterstock.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă cu privire la românii care își planifică vacanțele în această perioadă, amintind de metodele de escrocherie care își fac apariția din ce în ce mai mult pe toate canalele.

Oficialii explică ce trebuie să iei în calcul pentru a sta departe de capcanele hoțillor și cum te poți proteja de escrocherii cu ajutorul unor sfaturi extrem de simple, dar eficiente.

Pe aceeași temă

Iată ce spun reprezentanții DNSC!

DNSC face recomandări pentru românii care vor să plece în vacanță

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului național de conștientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esențiale dedicate utilizatorilor din România, pentru a-și proteja datele personale și financiare în sezonul estival.

Oricine își dorește o vacanță de vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, dar pentru asta trebuie să ne formăm niște reflexe de securitate pentru gestionarea corectă a datele noastre.

De la evitarea ofertelor prea bune pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe și autentificarea în doi pași, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranță în timpul pregătirilor pentru vacanță” transmit reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pe pagina oficială de Facebook.

Pe aceeași temă

Recomandările transmise pentru românii care își fac rezervări de vacanță

Pe site-ul oficial DNSC, reprezentanții punctează importanța următoarelor:

Recomandari A1

Experții recomandă ca înainte de completa date importante pe anumite site-uri, să verificați întotdeauna dacă acestea sunt legitime.

„Căutați simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asigurați-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteți verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alți utilizatori au avut experiențe pozitive sau negative” susțin oficialii.

Este importantă alegerea unei agenții cu o reputație bună, iar cel mai simplu lucru este de a cere recomandări de la familie sau prieteni. O altă metodă eficientă este de a căuta agenții cu recenzii cât mai pozitive.

„Asigurați-vă că agenția este licențiată şi că are o prezență online solidă. Informați-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agențiilor.”

În spatele ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate, de cele mai multe ori se ascund înșelătorii.

Hackerii promovează deseori oferte irezistibile tocmai pentru a atrage victimele şi pentru a le fura banii și informații personale. Este bine să vă gândiți de două ori înainte de a vă încâta la oferte de lux la prețuri extrem de mici sau chiar vacanțe gratuite.

„Evitați să accesați link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și nu completați datele personale sau bancare la cerere pe acestea” mai adaugă oficialii.

Autentificarea în doi pași este o metodă de plată sigură atunci când rezervările se fac în mediul online. Este important să aveți această funcție activată pe dispozitivele dumneavoastră „prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoști (codul PIN, parola), ceva ce deții (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) și ceva ce îți aparține (amprenta, recunoașterea facială).”

Este important să vă asigurați că dispozitivele dumneavoastră sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. Utilizarea unei parole puternice pentru a vă conecta la contul de e-mail şi la alte conturi online, este un aspect la fel de important, spun cei de la DNSC.

De cele mai ulte ori, rețelele WI-FI publice pot fi nesigure, iar folosirea acestora este recomandată doar în cazuri de urgență. Este de evitat utilizarea rețelelor publice de internet atunci când accesați informații sensibile, precum ar fi „contul bancar sau cardul de credit”

„Dacă trebuie să utilizați o rețea Wi-Fi publică, utilizați o conexiune VPN (rețea privată virtuală) sau vă puteți configura propriul hot-spot wireless” spun oficialii.

Deși durează puțin, este recomandată urmărirea activității bancare și verificarea tranzacțiilor. Dacă există ceva suspect, chiar și la ATM, este bine să evitați folosirea aparatului.

„nu permiteți fotocopierea cardului și acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul” adaugă reprezentanții DNSC.

Este recomandat să nu postați informații despre vacanță pe rețelele sociale și, bineînțeles, să evitați să partajați locației în mod public. Puteți revizi setările de confidențialitate pe conturile de social media, iar escrocii nu mai pot găsi astfel de informații „pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracțiuni”.

În cazul în care deveniți victima unei fraude, puteți raporta acest lucru prin depunerea unei plângeri oficiale la Poliție. Este important să informați și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, fie prin apel telefonic la numărul 1911, fie la adresa de e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a putea preveni astfel astfel de incidente în viitor”.

„Proiectul național de educație digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

#SigurantaOnline este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor, la care s-au raliat și alte entități public-private.” mai transmit oficialii.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
dnsc vacanțăm turiști bani hackeri
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Citește și
DNSC trage un nou semnal de alarmă! Cum să recunoști fraudele din perioada sărbătorilor de iarnă
„Pig butchering” este noua metodă de înșelătorie care face ravagii pe internet. Ce este și ce spun...
DNSC trage un semnal de alarmă! Hackerii trimit mesaje și apelează în numele angajaților
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste