Noi controale pentru proprietarii de terenuri afectate de ambrozie. Cetățenii vor fi amendați dacă nu execută lucrări de curățare
Proprietarii care nu efectuează lucrări de curățare riscă amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 pentru cele juridice. Iată de când se vor aplica sancțiunile!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 18 Iunie 2024, 11:51 | Actualizat: Marti, 18 Iunie 2024, 12:52Sezonul de înflorit al ambroziei a început, iar autoritățile sectorului 6 al Capitalei au pornit o acțiune de control asupra proprietarilor de terenuri afectate de această plantă periculoasă.
Pentru că ambrozia este o plantă care provoacă alergii puternice mai ales la persoanele care sunt sensibile la polen, Poliția Locală ia măsuri pentru a evita îmbolnăvirea oamenilor în plin sezon.
Pe aceeași temăIată când se vor efectua controalele, când se aplică avertismente, dar și când vor fi amendați oamenii dacă nu își curăță ambrozie de pe propriile terenuri.
Poliția locală a pornit controalele în Sectorul 6
Ambrozia este o plantă extrem de periculoasă pentru o mare parte din populație pentru că polenul acesteia poate declanșa simptome severe precum: strănut continuu, secreție nazală și mâncărime la nivelul ochilor și gâtului, simptome care pot duce treptat la complicații foarte grave precum: rinite alergice, conjunctivite alergice, astm bronșic, dermatită de contact, dar și anafilaxie, reacție care poate fi letală atunci când nu se administrează tratament medicla de urgență.
Faptul că polenul de ambrozie poate fi transportat în aer pe distanțe mari de vânt, reprezintă un real pericol pentru că, astfel, chiar și persoanele care nu se află în apropierea unor terenuri afectate de această plantă pot fi expuse la polen și pot dezvolta simptome alergice severe.
De la începutul anului 2024 autortitățile au transmis deja 107 somații pentru 70 de terenuri din Sectorul 6 unde a fost identificată ambrozia.
Pe aceeași temă„Acum este perioada de înflorire pentru buruiana care provoacă boli alergice, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 6 face controale dese pe terenurile din apropierea zonelor locuite. Ambrozia trebuie eradicată de acum, în caz contrar, la finalul verii va elibera în aer polenul periculos.
De la începutul anului şi până la momentul de faţă, oamenii legii au transmis 107 somații pentru 70 terenuri posibil afectate de ambrozie.
ATENȚIE! După această etapă, se vor da avertismente şi #sancțiuni. Acestea din urmă nu sunt mici deloc - până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 pentru cele juridice.” transmit reprezentanții Primăriei Sectorului 6 pe pagina oficială de Facebook.
„Anul acesta vara a venit de timpuriu, ne așteptăm ca polenizarea să se petreacă mai devreme, undeva la final de iulie, început de august. Combaterea ambroziei trebuie făcută pentru a reduce cantitatea de polen eliberată în aer şi, implicit, riscul de a ne îmbolnăvi”, spune Liliana Ilco, doctor biolog şi polițist local în cadrul Serviciului Protecția Mediului, citată de Primăria Sectorului 6.
În acest sens, oficialii au făcut public și un calendar pentru combaterea ambroziei pe care oamenii ar trebui să îl respecte pentru a nu fi amendați și, bineînțeles, pentru sănătatea locuitorilor.
Iată calendarul:
- „până la 20 mai se identifică terenurile posibil afectate;
- până la 5 iunie se transmit somații către proprietarii acestor terenuri;
- între 1-15 iulie se efectuează primul control pe teren. Dacă sunt constatate nereguli se sancționează cu Avertisment;
- după 15 zile de la transmiterea Avertismentului, dacă nu s-au efectuat lucrări de curățare, autoritatea publică locală poate interveni pentru a le curăța, potrivit noilor modificări ale Legii 62/2018, recent intrate în vigoare. Acest lucru se va face pe cheltuiala proprietarului! Evident, cu amenzile de rigoare!”
„Experiența anilor trecuți ne spune că Giuleşti Sârbi, este o zonă „sensibilă”. Sunt acolo câteva terenuri unde am constatat prezența ambroziei, din fericire nu în număr atât de mare ca în trecut.
Desfășurăm anual controale şi astfel reușim să-i responsabilizăm pe proprietari. Mare parte dintre ei au curățat terenurile de gunoaie şi de buruieni, aşa cum s-a întâmplat pe strada Podul Dâmboviței.
#Ambrozia este însă o plantă care crește foarte repede, mai ales în perioadele ploioase. De aceea, odată defrișate, pe multe suprafețe se creează un mediu propice pentru dezvoltarea ei. Acesta este motivul pentru care facem periodic reverificări.
Facem apel la toți deținătorii de terenuri din #Sectorul6 să îşi curețe terenurile de #buruieni şi de gunoaie! Pentru buzunarul lor și sănătatea tuturor!” au mai transmis oficialii.
Pe aceeași temă