O nouă fraudă face victime în online. Românii primesc mesaje false cu oferte de angajare. Cum să le recunoști
DNSC trage un nou semnal de alarmă! Hoții trimit mesaje frauduloase sub pretextul trimiterii unei oferte de muncă. Iată cum îți dai seama că ai fost ținta unei escrocherii!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 13 Decembrie 2024, 11:19 | Actualizat: Vineri, 13 Decembrie 2024, 12:03O nouă escrocherie a început să facă victime în rândul românilor!
Oamenii primesc mesaje false cu oferte de angajare, iar hoții reușesc astfel să primească informații confidențiale extrem de ușor de la cei care cred în escrocherie.
Pe aceeași temăIată cum poți recunoaște mesajele frauduloase și ce trebuie să faci dacă ai picat în plasa escrocilor!
O nouă fraudă face victime în online. Românii primesc mesaje false cu oferte de angajare. Cum să le recunoști
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage din nou un semnal de alarmă pentru români!
Oficialii avertizează cu privire la fraudele care au loc prin intermediul mesajelor transmise către cetățeni cu privire la oferta unui loc de muncă.
Iată ce au transmis reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC):
„Avertizare privind mesajele de tip SMS sau venite pe diverse aplicații de mesagerie (Whatsapp) care oferă "job-uri online" cu scopul de a colecta date sensibile de la utilizatori.
În ultimele zile, mulți români, atât din țară cât și din străinătate, au raportat primirea unor mesaje SMS sau pe diverse aplicații de mesagerie (WhatsApp) de la așa-ziși reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ai unor companii. Aceste mesaje promit locuri de muncă online plătite cu sume de bani atractive.”
Cum să recunoașteți tentativele de fraudă
- Mesajele se trimit de pe numere necunoscute, chiar și din alte țări.
- Textul începe cu formularea: „Bună, sunt recruiter manager de la X companie”.
- Se oferă detalii vagi despre „oportunități de angajare” și se încurajează să contactați numerele respective.
Ce recomandă oficialii
- „Nu furnizați niciodată date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.
- Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
- Raportați astfel de mesaje către organizația a carei identitate a fost furată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
- În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)
- Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!”
Iată întreg anunțul făcut pe pagina oficială de Facebook!
De asemenea, echipa DNSC a realizat și un ghic cu privire la ingineria socială pentru astfel de situații. Acesta poate fi accesat, descărcat și partajat de pe site-ul DNSC prin intermediul link-ului: https://dnsc.ro/vezi/document/dnsc-ghid-inginerie-sociala.
Pe aceeași temă