Mic ghid pentru alegerea corectă a bateriei auto
Puțini sunt șoferii care nu au rămas fără baterie când se grăbeau mai tare. Descărcarea bateriei este neplăcută, însă poate fi prevenită și de asemenea, există anumite semnale care anunță faptul că trebuie înlocuită. Totuși, sunt anumite situații pe care nu le poți prevedea, cum sunt și bateriile care ar putea avea un defect din fabrică. Aceste cazuri sunt rare, dar trebuie avut în vedere. O astfel de baterie se poate descărca în primele nopți cu temperaturi foarte scăzute, chiar dacă este nouă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 28 Iulie 2020, 09:58 | Actualizat: Marti, 28 Iulie 2020, 10:10În orice caz, la un anumit interval de timp, bateriile trebuie schimbate. Bateriile moderne pot rezista chiar și cinci ani (unele șase) dacă sunt folosite corespunzător. Sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont dacă dorești să eviți o situație neplăcută. Acestea te vor ajuta să crești durata de viață a bateriei și să eviți situațiile neplăcute. Spre exemplu, nu asculta muzică dacă mașina este oprită. Poate vei spune ca nu consumă foarte multă baterie, însă bateriile auto sunt diferite față de cele clasice.
Dacă a venit momentul să înlocuiești bateria auto, însă nu știi exact cum poți achiziționa una potrivită pentru tine, ține cont de criterii și nu vei da greș!
Compatibilitatea bateriei cu mașina și condițiile climatice
Știai că din punct de vedere climatic, țara noastră nu este tocmai ,,prietenoasă” cu bateriile auto? Acest lucru este cauzat de condițiile climatice extreme, mai ales cele care se înregistrează în ultimii ani: ierni geroase și veri cu temperaturi foarte ridicate. Din acest motiv, este bine să alegi o baterie cu un nivel scăzut de autodescărcare, așa cum sunt cele cu un consum redus redus de apă și electroliți.
Din punct de vedere al compatibilității cu mașina, va trebui să consulți cartea tehnică pentru a afla amperajul recomandat și dimensiunile bateriei. Dacă nu ții cont de ele, nu vei putea monta bateria.
Tipul de baterie potrivit
Pe piața există baterii pe bază de acid și baterii alkaline. Acestea din urmă nu sunt foarte populare și se găsesc mai greu. Bateriile cu acid se împart în două categorii: cu electrolit lichid și cu electrolit gelificat. Recomandarea noastră este să alegi o baterie cu electrolit gelificat, deoarece nu necesită întreținere, este mai rentabilă, mai durabilă, iar autodescărcarea este redusă.
Prețul bateriei și producători recomandați
Când vine vorba despre baterii auto, nu ar trebui să alegi varianta cea mai ieftină, pentru că s-ar putea să ai parte de surprize neplăcute. Dacă vrei totuși să faci economie, îți sugerăm să apelezi la un magazin online pentru a comanda baterii auto, iar astfel te vei bucura nu doar de un preț avantajos, ci și de anumite discounturi, poate chiar și de serviciul buy-back.
În ceea ce privește producătorii, este important să alegi doar baterii omologate, de la producători autorizați. În țara noastră, cei mai cunoscuți producători de baterii sunt Rombat, Varta, Bosch, Macht, Exide, TAB. Alegând o baterie de la un producător omologat, vei avea garanția calității și nu îți vei mai face griji în privința descărcărilor dese.
Sperăm că te-au ajutat informațiile prezentate pentru a alege cea mai bună baterie pentru mașina ta!