Cum s-a încheiat a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina: „Mici progrese cu privire la culoarele umanitare”
O a treia rundă de negocieri a avut loc între reprezentanți ai Ucrainei și ai Rusiei, pe fondul războiului izbucnit la finele lui februarie 2022. Negociatorii au afirmat că nu s-a ajuns la concluzii care să îmbunătășească semnificativ situația actuală, însă s-au observat progrese la nivelul discuțiilor despre coridoarele umanitare.
Publicat: Marti, 08 Martie 2022, 11:37 | Actualizat: Marti, 08 Martie 2022, 13:00- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit unui oficial ucrainean discuțiile s-au finalizat cu mici progrese cu privire la culoarele umanitare. Totuși, concluziile negociatorilor Ucrainei au fost că nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătăţească semnificativ situaţia, potrivit news.ro.
Pe aceeași temăReprezentanți ai Rusiei și ai Ucrainei au avut parte de negocieri la Belarus
„Există mici progrese în îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare. Au continuat consultările intensive asupra blocului politic de bază al reglementărilor, alături de încetarea focului și garanții de securitate", a subliniat unul dintre negociatorii ucraineni.
Totodată, un consilier de la Kremlin a spus că negocierile desfășurate la Belarus „nu au fost la înălţimea aşteptărilor”.
Pe aceeași temăVicepremierul Irina Vereșciuk a declarat că Rusia vrea să folosească aceste umanitare pentru a-și regrupa și reaproviziona trupele.
„Rusia vrea să folosească aceste umanitare cerute înspre Rusia și Belarus pentru a-și regrupa trupele și a reaproviziona. Ucraina înțelege acest lucru și respinge posibile manipulări. Nu pot exista negocieri între armate. Dar coridoarele umanitare trebuie negociate. Încă nu pot fi deschise. Cu toate acestea, am implicat deja comunitatea mondială, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a devenit mai activ, misiunea ONU s-a alăturat „Vedem apeluri personale precum cele făcute de președintele francez Macron către Putin”, a declarat vicepremierul și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk.
Pe aceeași temăCoridoarele umanitare au scopul de a servi pentru evacuarea civililor și pentru livrarea de mâncare și medicamente în zonele în care se duc lupte.
Prima dată despre coridoarele umanitare s-a discutat în a doua rundă e negocieri.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.
Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.
Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.
Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.