Antena

Mărturii sfâșietoare din infernul Covid-19: „Cadavrele stau pe tărgi. Bolnavii așteaptă patul eliberat de cei decedați. într-o noapte au murit 17 oameni, toată secția are 17 paturi”

O asistentă medicală care lucrează la un spital din Statele Unite a făcut o mărturie cutremurătoare despre războiul nevăzut pe care îl dau cadrele medicale, în lupta împotriva coronavirusului.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Aprilie 2020, 18:34 | Actualizat: Vineri, 10 Aprilie 2020, 18:47
Galerie de imagini
Mărturia cutremurătoare a unei asistente din SUA, pe nume Jennifer Cole

Jennifer Cole a ajuns la New York pentru a ajuta, în calitate de asistentă medicală, pacienții infectați cu Covid-19. Totuși, dramele trăite de femeie și modul în care viața se desfășoară într-un spital, în aceste vremuri, par să depășească chiar și scenariul celei mai bune drame din toate timpurile.

Iată mai jos mărturia emoționantă a asistentei medicale, a cărui viață a fost marcată pentru totdeauna de un pacient bolnav de coronavirus:

Am pierdut un pacient azi. Nu a fost primul și, din nefericire, nu va fi nici ultimul. Dar el era diferit.

Am fost asistentă la Urgențe toată cariera mea, însă la New York am ajuns pe secția de Terapie Intensivă. În acest moment, parcă tot spitalul a devenit un fel de Terapie Intensivă. Este nevoie disperată de asistenți medicali capabili să administreze medicație și să folosească ventilatoarele.

Pe aceeași temă

Am avut grijă de acest bărbat în ultimele trei nopți, a fost o premieră pentru mine. La Urgențe nu ținem pacienții pentru mai multe ore.

DECESUL UNUI PACIENT, O CICATRICE PENTRU TOTDEAUNA

Cele două săptămâni petrecute în spital au fost foarte grele pentru el, însă aseară a fost cel mai rău. Am petrecut primele șase ore din tura mea în camera lui. Cu atâtea medicamente care îi curgeau prin vene, puse în perfuzii date la maximum, mă rugam ca doctorul să îi contacteze familia. „Nu va supraviețui”, mi-am spus.

Mărturia emoționantă a unei asistente din SUA, de la Terapie Intensivă

Bieții medici sunt atât de ocupați să alerge de la un pacient la altul și au mereu urgențe ce apar în fiecare minut. Tot ce îmi vine în minte era vocea mamei mele, care a plâns în timp ce mă urcam în avionul care m-a adus aici.

citește și:La ce temperatură moare coronavirusul, de fapt! Doar așa îl elimini de pe haine sau măști de protecție

„Acei oameni sunt singuri, ai grijă mare de ei”, mi-a spus ea. Am fost singura persoană care a stat trei nopți la rând în camera acelui pacient, luptând cât am putut de tare ca să țin acest om în viață. Medicul a reușit să ia legătura cu familia și să le dea veștile legate de starea critică.

S-a decis ca, atunci când inima i se va opri în mod inevitabil, să nu încercăm să-l resuscităm. Nu mai era nimic de făcut. În cele din urmă, pacientul a pierdut lupta.

Eram doar eu și un coleg de camera, intubate, în patul de alături. Ușa de lemn a salonului ne ținea departe de restul lumii. Am chemat doctorul să vină și să anunțe ora decesului. Mi-am dorit atât de mult să spun familiei că nu a fost singur, eu am fost acolo.

Lupta împotriva coronavirusului naște drame în spitale

Am oprit perfuziile (atât de înfiorătoare unele dintre ele), am deconectat ventilatorul și am oprit aparatele. Nu l-am extubat, era prea mare riscul pentru personalul medical. Aparatul a fost luat de îndată ce am anunțat că nu mai e nevoie de el. E unul mic și portabil, dar de el depinde viața unui alt pacient, de la alt etaj.

Am fost ajutată să spăl pacientul decedat și să îl bag într-un sac special, un lux de care „beneficiază” doar cei care „ies” din Terapie Intensivă. Dincolo, cadavrele stau înghesuite pe tărgi, în timp ce pacienții așteaptă „locul de aur” pe care pacientul meu tocmai l-a eliberat.

O să vorbim despre lucrurile de la Urgențe într-o altă ocazie. Pacientul meu era clar sănătos și în puterea vârstei. I-am privit poza și am văzut în ea pe bunicul cuiva, tatăl cuiva sau soțul vreunei persoane. Nu e nimeni aici cu el. Mi se rupe inima pentru ei.

citește și: Telefonul mobil, armă pentru răspândirea coronavirusului! Ce aplicație pregătește România

LUCRURILE CELOR DECEDAȚI, ÎN PACHETE PÂNĂ LA TAVAN

Îi împăturesc puloverul de bătrân și îl pun într-un sac alături de obiectele personale. Mă întreb unde să pun aceste lucruri. Un coleg de serviciu deschide ușa către o cameră încuiată. Pungile etichetate sunt multe și aruncate până la tavan. Mi se frânge inima. Este vorba de toate lucrurile părinților decedați, care așteaptă ca un membru al familiei să le revendice într-o zi.

Cu câteva nopți în urmă am avut 17 morți într-o singură tură. Întreaga unitate are 17 paturi.

Acești pacienți sunt atât de fragili. Este un echilibru atât de fragil între respirație, tensiune arterială și funcțiile organelor vitale. Cea mai mică schimbare îi duce către moarte în numai câteva ore. Unele lucruri rămân chiar neînregistrate, în tot acest haos.

Pacienții sunt la fel, toți. Indiferent de vârstă, stare de sănătate, bogăție, familie sau putere, diagnosticul este același și procesul de boală este același. Și la fel și singurătatea. Pe etajul nostrum este un pacient care a supraviețuit desi fusese intubat. Are 30 de ani. L-am privit ca pe o mascotă a noastră, raza noastră de speranță că nu toată lumea de aici așteaptă să moară. Știu că mulți supraviețuiesc cu bine, dar de aici nu se simte așa. Mulți membri ai personalului medical sunt bolnavi. Noi, personalul dezastrelor, ne ținem măștile N95 lipite de față. Toți ne credem invincibili. Majoritatea personalului spitalului este bolnav. dar mă trezesc privindu-mi colegii, întrebându-mă care sunt cei slabi, știind în adâncul meu că nu toți vom supraviețui.

citește și: Coronavirusul, prezis într-o carte din 1981! Se știe și leacul pentru vindecare, dar toți ignoră! „E arma biologică perfectă pentru timpuri de război. O să reapară”

Un autobuz ne duce înapoi la hotelul unde suntem cazați, unde stă personalul medical care se ocupă de dezastru. Mergem printr-un Manhattan pustiu. Suntem la câteva blocuri de Central Park. Trecem pe lângă studiourile NBC, Times Square. Traficul este pustiu. Trotuarele sunt goale. Camera mea este la etajul 12. La ora 19:00 se pot auzi cei care merg în următorul schimb, pe următoarea tură.

Orașul acesta îmi fură și îmi rupe inima, simultan. Nu știam cu ce voi avea de-a face când am venit aici, dar se pare că sunt destul de multe!

Whatsapp LinkedIn
marturie asistenta declaratie asistenta coronavirus covid 19 terapie intensiva pacient mort
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va schimba destinul Americii
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Alternativă de mic dejun pentru diminețile în care te-ai săturat de fulgii de ovăz. Nutriționiștii recomandă... Catine.ro
Alperen Duymaz și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de filmare ale seriei Leyla. A publicat o fotografie... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce a pățit studenta din Iran, care a ieșit în stradă în lenjerie intimă. Imaginile au făcut... Libertatea.ro
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare Ziare.com
Pescobar a anunţat o nouă afacere într-o întâlnire de senzaţie cu un celebru milionar român: „El e în... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România:... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos HelloTaste.ro
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu s-au mai întors niciodată acasă. Anchetatorii au... Antena3.ro
AI poate aduce un viitor „catastrofal”, avertizează „nașul” tehnologiei. Ce recomandă expertul Yoshua... useit
Horoscopul zilei de 6 noiembrie 2024. Fecioarele sunt norocoase. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GALERIE FOTO | Suzuki, debut în arena electricelor: Cel mai cunoscut model al japonezilor primește baterii Wall-Street
Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem Kudika
Adriana Stere, la un pas de paralizie după ce a mâncat brânză contaminată cu o bacterie rară: M-am trezit și... Playtech
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime Redactia.ro
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va schimba destinul Americii Observator
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi MediCOOL
Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie 2024. Avertisment de ultimă oră Gandul
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a... CanCan
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de... DeParinti
Ariana Grande apare sub un nume diferit în noul său film, „Wicked”. Compozitoarea s-a împăcat cu tatăl ei... ZUTV
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent UseIT
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană Hello Taste