Antena

41 de ani de la prima fertilizare in vitro. Povestea micuței Louise, primul copil conceput artificial

Fertilizarea in vitro ajută multe cupluri să aibă un copil atunci când acestea au probleme de fertilitate. Iată ce trebuie să știi despre acestă procedură.

Publicat: Joi, 25 Iulie 2019, 08:42 | Actualizat: Joi, 25 Iulie 2019, 09:50
Galerie de imagini
Fertilizarea in vitro ajută multe cupluri să aibă un copil atunci când acestea au probleme de fertilitate. Iată ce trebuie să știi despre acestă procedură.

Fertilizarea in vitro ajută multe cupluri să aibă un copil atunci când acestea au probleme de fertilitate. Iată ce trebuie să știi despre acestă procedură.

Fertilizarea în vitro a devenit soluția principală la care apelează cei care își doresc să devină părinți, dar nu pot avea un copil pe cale naturală. Deși inițial metoda aceasta era învăluită în mister, astăzi a ajuns să aibă din ce în ce mai mulți adepți.

Primul copil conceput artificial

La 25 iulie 1978, în Anglia se năștea primul copil conceput prin fecundare artificiala, fetița pe nume Louise Joy Brown. Această fecundare a fost realizată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe. Louise s-a născut prin cezariană la spitalul Oldham din nord-vestul Angliei și a cântărit la naștere 2,61 kilograme.

Părinții lui Louise încercaseră timp de 9 ani fără succes să aibă un copil. Lesley Brown, mama fetiței, îl convinsese pe soțul ei, John, să accepte propunerea specialiștilor de la Universitatea Cambridge. Printre specialiști se afla psihologul Robert Edwards și ginecologul Patrick Steptoe, care tocmai puseseră la punct, după zece ani de cercetări, tehnica fecundării în vitro. Astfel, din ovulele și spermatozoizii recoltați de la cei doi a fost obținut un embrion care, ulterior reimplantat în uterul mamei, s-a dezvoltat normal și a condus la nașterea unui copil perfect sănătos.

Procedeul s-a răspândit repede în întreaga lume, iar Louise a avut și o surioară prin aceeași metodă. Natalie Brown, care a venit pe lume în 1982 tot prin fertilizare în vitro, este și primul bebe-eprubetă care a dat naștere, în 1999, unui copil perfect sănătos conceput în mod natural.

Ce presupune fertilizarea în vitro

Astăzi, din nefericire, multe cupluri se confruntă cu diverse probleme atunci când își doresc să aibă un copil pe cale naturală. Dorința de a deveni părinți îi determină pe foarte mulți dintre ei să apeleze la metode ajutătoare precum fertilizarea în vitro.

Încurajați de numeroasele reușite, astăzi mulți oameni se folosesc de evoluția aceasta a științei și tehnologiei pentru a avea un copil, percepând-o ca fiind cea mai eficientă formă de tehnică de reproducere asistată.

Prima fertilizare în vitro a avut loc în 1978. De atunci, milioane de alți copii au fost aduși pe lume prin această metodă. Această metodă presupune combinarea ovulelor și a spermei în afara corpului, în cadrul unui laborator, după ce embrionii se formează aceștia fiind introduși în uter. Totuși, fertilizarea in vitro nu reprezintă niciodată primul pas în tratarea infertilității, la aceasta apelându-se atunci când alte metode precum medicamentele pentru fertilitate, intervenția chirurgicală sau inseminarea artificială nu au dat roade.

Cum decurge procesul de fertilizare în vitro

Stimularea superovulației

Acest procedeu presupune administrarea de medicamente pe cale injectabilă pentru a îmbunătăți producția de ovule (maturarea lor, prevenirea ovulației premature, pregătirea mucoasei uterine), acestea având rolul de a transmite ovarelor să producă mai multe ovule. În timpul tratamentului, femeia trebuie să facă ecografii transvaginale și teste de sânge pentru verificarea ovarelor și a nivelului hormonal.

Recoltarea ovulelor

La 34-36 ore după ultima injecție cu hormoni și înainte de ovulație, se intervine chirurgical. Această intervenție este una minoră și se face cu medicație analgezică printr-o metodă numită aspirație foliculară (sacii foliculari sau foliculii sunt cei care conțin ovulele), ce constă în îndepărtarea ovulelor din corpul femeii. Intervenția durează între o jumătate de oră și o oră și necesită spitalizare de scurtă durată.

Fertilizarea ovocitelor

Acest proces constă în combinarea spermei de cea mai buna calitate donată în aceeași zi cu ovulele (amestecul celor două poartă denumirea de fertilizare) și are loc imediat după prelevare. Amestecul rezultat este depozitat într-un mediu controlat, sperma fertilizând ovulul în decurs de câteva ore. Dacă medicul consideră că șansele de fertilizare sunt reduse din pricina numărului extrem de mic de spermatozoizi, sperma va fi injectată direct în ovul (injecție intracitoplasmatică cu spermă).

Cultivarea embrionilor

Aceștia pot fi cultivați pe perioade diferite de timp, în funcție de istoricul reproducător al femeii și al partenerului său. Odată fertilizat, ovulul se divide devenind un embrion, în decurs de aproximativ 5 zile embrionul conținând mai multe celule care se vor divide în mod activ (în ultimele două zile se ajunge la stadiul de morulă (Primul stadiu în dezvoltarea embrionară, în timpul căruia embrionul capătă aspectul de mură) și blastocist (stadiu în dezvoltarea embrionului în care acesta se prezintă ca o cavitate înconjurată de un număr variabil de celule).

După procedură

În urma transferului embrionar, femeia este sfătuită să aibă un repaus complet la pat și să urmeze un tratament cu administrare orală sau intravenoasă ce conține progesteron (8-10 săptămâni după transfer) care ajută la îngroșarea mucoasei uterine (embrionul se implantează mai rapid). Monitorizarea sarcinii se va face de către medicul ginecolog, ca și în cazul unei sarcini obținute normal.

Succesul sau eșecul procedurii de fertilizare in vitro este confirmat de Bhcg, o analiză de sarcină din sânge care se face la 14 zile de la puncția foliculară și pentru care orice cuplu trebuie să fie pregătit emoțional.

Citește și:

Are 18 ani și a devenit mamă singură, prin fertilizare in vitro! Motivul este teribil! „Părinții m-au susținut întru totul”

Infertilitatea, coșmar pentru unul din șase cupluri. Fertilizarea in vitro, 30% șanse de succes

E oficial! Cuplurile infertile vor primi bani de la stat! Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de acest sprijin financiar

Sursă foto: pexels.com

Sursă de informare: life.ro

Whatsapp LinkedIn
fertilizarea in vitro fertilizarea in vitro 2019 louise joy brown
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Suma uriaşă primită de un român drept despăgubire după ce i-a ars casa
Videoclipul zilei
Citește și
Ministrul Sănătăţii, despre fertilizarea in vitro: Subprogramul a fost subfinanţat, costul mediu...
Cum arată un laborator de feritilizare in vitro din România! Tot mai mulți români apelează la această...
O șansă pentru părinți. Iată tot ce trebuie să știi despre Fertilizare In Vitro
Video recomandate
Video
Citește și
Zodiile care reușesc să depășească toate provocările pe 10 ianuarie 2025 Catine.ro
Vahide Perçin și Meryem Uzerli au interpretat același rol în serialul Suleyman Magnificul. Ce spun faimoasele... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Arhiepiscopul Teodosie pretinde că a fost „înregistrat din răzbunare” în timp ce cumpăra influența unui... Libertatea.ro
Efectul nedorit al organizării alegerilor prezidențiale în lunile mai-iunie. “Cred cǎ n-am... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată... Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul useit
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie Catine
De la Uniunea Europeană, pentru Ceaușescu, 5 miliarde de euro: De ce sunt inutile modernizările Drumurilor... Jurnalul
Câte țări are Europa - O analiză completă a continentului Kudika
De ce apare mucegaiul negru la ferestre. Amestecul ieftin care te ajută să-l elimini rapid Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
Suma uriaşă primită de un român drept despăgubire după ce i-a ars casa Observator
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala provine din China și afectează în... MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Accuweather anunță 4 zile de NINSORI în acest oraș din România și temperaturi de până la -10°C, în ianuarie... Gandul
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather CanCan
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare DeParinti
Rihanna și-a evidențiat formele superbe într-o lenjerie intimă roșie. Diva a împărtășit o serie de imagini... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos Hello Taste