Ai trăit în minciună! Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP-ul tău. Află "misterele" pe care le ascunde buletinul
Buletinul sau cartea de identitatea conține un codul Numeric Personal, adică un număr unic format din 13 cifre. CNP-ul este înscris mai întâi pe certificatul de naștere, iar potrivit Articolului 5 din Legea 105 din 25 septembrie 1996, reprezintă numărul care individualizează orice persoană fizică, acesta este alocat fiecărei persoane născute sau rezidente în România.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 22 Iunie 2020, 22:10 | Actualizat: Luni, 22 Iunie 2020, 22:19CNP-ul (codul numeric personal) dezvăluie mai multe lucruri despre tine, dincolo de faptul că cifrele care îl formează sunt esențiale pentru identificarea ta. Ultima cifră din codul personal definește personalitatea, însă nu doar acea cifră este relevanță pentru deținătorul CNP-ului.
CNP-ul, conform Art. 5 din Legea 105 din 25 Septembrie 1996, cu privire la „Organizarea evidenței populației”, reprezintă un număr semnificativ ce invidualizează o persoană fizică și constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică.
Fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naștere, un cod numeric personal care se înscrie în actele și certificatele de stare civilă și se preia în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum și în Registrul permanent de evidență a populației.
Sânziene 2020. Tradiții și suprestiții în noapte magică a zânelor iubirii și fertilității
Primele şapte reprezintă datele tale de identificare, iar următoarele șase sunt cifre unice, după modelul SAALLZZJJNNNC.
S – reprezintă sexul şi secolul în care s-a născut persoana care posedă acel CNP. Dacă prima cifră este 1, respectiv 2, înseamnă că persoana este de sex masculin, respectiv de sex feminin, și că s-a născut până în anul 1999. Dacă prima cifră a codului numeric personal este 5 sau 6 înseamnă că persoana − bărbat, respectiv femeie − s-a născut începând cu anul 2000, potrivit Libertatea.ro.
AA, sau anul naşterii, este un număr format din două cifre şi reprezintă ultimele două cifre din anul naşterii.
LL – luna naşterii – este un număr format din doua cifre şi reprezintă luna naşterii persoanei.
ZZ – ziua naşterii – reprezintă ziua naşterii în format de două cifre. Pentru zilele de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.
JJ – codul judeţului – este un număr format din două cifre şi este reprezentat de codul judeţului sau sectorului (în cazul municipiului Bucureşti) în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reşedinţa în momentul acordării C.N.P.-ului.
NNN – numărul de ordine – este un număr format din trei cifre din intervalul 001 – 999. Numerele din acest interval se împart pe judeţe, birourilor de Evidenţă a Populaţiei, astfel încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.
Ce reprezintă ultima cifră din CNP-ul tău?
C – cifra de control – se află în relaţie cu toate celelalte 12 cifre ale C.N.P.-ului. Cifra de control este calculată după cum urmează: fiecare cifră din C.N.P. este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate.
Apoi, rezultatele se adună, iar suma care rezultă se împarte la 11. Restul obținut din împărțire este cifra de control, adica ultima cifră din CNP-ul tău. Însă, în cazul în care restul este 10, cifra de control devine 1. Astfel, cifra de control este egală cu restul. De asemenea, trebuie menționat faptul că cifra de control este cea care validează, de fapt, Codul Numeric Personal.
Ai curaj să afli? Ce spune despre tine ULTIMA CIFRĂ din Codul Numeric Personal
De ce bărbații au numărul 1 și femeile numărul 2 la începutul CNP-ului
Una din cele mai mari semne de întrebare în legătură cu codul numeric personal este de ce bărbații au cifra 1 (cifră cu care începe codul), iar femeilor le este atribuit 2.
Explicația numerologilor este următoarea: 1 a fost dintotdeauna atribuit bărbatului deoarece el este considerat liderul natural, cel care poate construi lucruri și care poate luă decizii fără a se consulta cu cineva, a explicat un numerolog în emisiunea ,,Adevăruri ascunse,,
Pentru cifra 2, există o altă explicație: 1 fără 2 nu există. 2 este cifră iubirii, cifră înțelegerii, a compasiunii, a comuniunii, a dialogului și a sacrificiului, a prieteniei absolute și a respectului. Bărbatul nu poate obține nimic în viață fără a avea calitățile pe care le deține o persoană născută cu cifră 2 că numărul personal, cifră feminină a empatiei.
Noile generații, născute după anii 2000, au CNP-ul care începe cu 4, 5 sau 6.