Celule ”zombie” descoperite în creier după moarte. Ce fac în trupul uman după moarte
Cercetătorii au descoperit că unele celule din creierul uman se comportă neașteptat după deces, ce le-a adus denumirea de celule ”zombie”.
Publicat: Joi, 01 Aprilie 2021, 16:27 | Actualizat: Marti, 16 Mai 2023, 10:32Unele celule din creierul uman se comportă neașteptat după ce persoana a murit, spre uimirea oamenilor de știință.
Aceștia au descoperit că există unele celule ”vii-moarte” în creierul uman, ce se comportă ciudat după moarte, scrie Science Alert.
Deși se crede că după moarte, celulele și sistemele din interiorul corpului uman își încetează brusc activitatea, celulele ”zombie” au dovedit contrariul.
Pe aceeași temăCe fac celulele ”zombie” din creierul uman după deces
Unele celule din creierul uman își cresc activitatea după moarte. Aceste celule ”zombie” cresc nivelul de exprimare genetică și își continuă funcțiile de bază, ca și cum nu și-ar da seama că a avut loc decesul, scrie Science Alert.
Pe aceeași temăNeurologul Jeffrey Loeb, din cadrul Universității din Illinois, și colegii săi au studiat modul în care aceste celule și-au continuat activitatea și ore întregi după moarte.
”Cele mai multe studii presupun că totul se oprește în creieri atunci când inima nu mai bate, dar nu e așa,” a declarat Loeb. ”Rezultatele noastre vor fi importante pentru interpretarea studiilor pe țesutul creierului uman. Nu am cuantificat aceste schimbări până acum.”
Pe aceeași temăO mare parte din informațiile despre afecțiuni la nivelul creierului, precum schizofrenia și Alzheimer's provin din experimente realizate pe țesut recoltat după moarte. De obicei, aceste experimente sunt realizate pe țesutul subiecților ce au murit de mai bine de 12 ore.
Loeb și echipa sa au comparat exprimarea genetică din țesut de creier recoltat recent (scos ca parte a unei operații de epilepsie, de la 20 de pacienți) cu țesutul mai vechi, recoltat de la pacienți decedați, și au observat diferențe foarte mari.
În timp ce activitatea genelor rămânea stabilă pentru cele 24 de ore în care echipa a studiat țesuturile, neuronii și activitatea lor genetică au dispărut rapid. Surprinzător, celulele gliale și-au mărit exprimarea genetică și procesele.
Din punct de vedere biologic, această particularitate a celulor gliale nu e atât de surprinzătoare, dat fiind faptul că acestea intră în acțiune atunci când apar probleme în corp.
”Extinderea celulelor gliale după moarte nu e atât de surprinzătoare, dat fiind faptul că au legătură cu inflamarea și jobul lor e să curețe după leziuni la nivelul creierului, precum privarea de oxigen sau accident vascular cerebral,” a declarat Loeb.
Pe aceeași temăStudiul poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine situațiile în care trebuie să studieze țesutul creierului în contextul bolilor imune, dat fiind faptul că aceste celule gliale ”zombie” cresc pe măsură ce acoperă bucăți din creierul mort, un detaliu descris de Loeb și echipa sa.
După 24 de ore, aceste celule ”zombie” nu mai puteau fi distinse față de celălalt țesut care se degradează.
”Cercetătorii trebuie să ia în considerare și aceste schimbări celulare și genetice și să reducă intervalul post-mortem pe cât posibilul pentru a reduce magnitudinea acestor schimbări,” a continuat Loeb despre descoperirea celulelor ”zombie”.