Comoara găsită de un negustor într-o pivniță. Pânza a stat zeci de ani în casa bărbatului. Ce era obiectul extrem de valoros
Experții de artă italieni au descoperit recent că un tablou care a fost găsit într-o pivniță de un negustor în 1962 este un portret original Picasso.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 01 Octombrie 2024, 15:41 | Actualizat: Marti, 01 Octombrie 2024, 16:04Portretul a fost agățat într-o ramă ieftină timp de zeci de ani, iar soția negustorului îl descria ca fiind „oribil” și se gândea să scape de el, potrivit theguardian.com.
Experții italieni susțin că o pictură găsită de un negustor de vechituri în timp ce curăța pivnița unei case din Capri și descrisă în adesea de soția sa drept „oribilă” este un portret original de Pablo Picasso.
După ce a dat peste tablou în 1962, Luigi Lo Rosso a luat pânza rulată cu el acasă, la Pompei, unde a fost agățată într-o ramă ieftină pe peretele sufrageriei în următoarele câteva decenii.
Pe aceeași temăUn negustor a găsit o pânză într-o pivniță și a dus-o acasă, unde a stat zeci de ani. Acum s-a descoperit că obiectul e o comoară. Povestea incredibilă a tabloului care valorează milioane de euro
Portretul, despre care experții cred acum că este o imagine distorsionată a Dorei Maar, o fotografă și pictoriță franceză care a fost amanta și muza lui Picasso, prezenta semnătura distinctivă a celebrului artist în colțul din stânga sus. Lo Rosso nu știa însă cine era Picasso.
Suspiciunile au apărut mult mai târziu, când fiul său Andrea a început să pună întrebări după ce studiase o enciclopedie de istorie a artei care îi fusese dăruită de mătușa sa.
În cele din urmă, familia a cerut sfatul unei echipe de experți, inclusiv al unui cunoscut detectiv de artă, Maurizio Seracini. După ani de investigații complexe, Cinzia Altieri, grafolog și membră a comitetului științific al Fundației Arcadia, care se ocupă cu evaluarea, restaurarea și atribuirea operelor de artă, a confirmat că semnătura de pe tablou, evaluat astăzi la 6 milioane de euro era a lui Picasso. În cazul în care lucrarea este recunoscută de Fundația Picasso, valoarea sa ar putea crește până la 12 milioane de euro.
„După ce toate celelalte examinări ale picturii au fost făcute, mi s-a dat sarcina de a studia semnătura”, a declarat Altieri pentru The Guardian. „Am lucrat la ea luni de zile, comparând-o cu unele dintre lucrările sale originale. Nu există nicio îndoială că semnătura este a lui. Nu a existat nicio dovadă care să sugereze că ar fi fost falsă”.
Picasso vizita frecvent insula Capri din sudul Italiei, iar pictura, care seamănă izbitor cu Buste de femme (Dora Maar) a lui Picasso, ar fi fost realizată între 1930 și 1936.
Lo Rosso a murit între timp, dar fiul său Andrea, acum în vârstă de 60 de ani, a continuat să caute să descopere artistul din spatele tabloului.
„Tatăl meu era din Capri și colecționa vechituri pe care le vindea pentru aproape nimic”, a spus el. „A găsit pictura înainte să mă nasc eu și habar nu avea cine era Picasso. Nu era o persoană foarte cultă. În timp ce citeam despre operele lui Picasso în enciclopedie, mă uitam la tablou și îl comparam cu semnătura lui. Îi tot spuneam tatălui meu că seamănă, dar el nu înțelegea. Dar pe măsură ce am crescut, am continuat să mă întreb”.
Andrea Lo Rosso a spus că au existat momente în care familia s-a gândit să scape de tablou. „Mama mea nu a vrut să îl păstreze - tot spunea că este oribil.”
El a contactat de mai multe ori Fundația Picasso din Málaga, dar a spus că aceasta nu s-a arătat interesată să examineze afirmațiile sale, considerându-le false. Fundația are ultimul cuvânt cu privire la autenticitatea tabloului, care se află acum într-un seif din Milano.
Pe aceeași temăPicasso, care a murit în 1973, a realizat mai mult de 14 000 de lucrări, iar fundația primește zilnic sute de mesaje de la persoane care susțin că dețin un original.